Bottas är Rysslands nya tsar

Ni får ursäkta men nu är det lite svårt att koncentrera sig på att skriva ett vettigt inlägg. Valtteri Bottas är den femte finländska segraren i ett F1-lopp och för en F1-fantast kan en valborgsmässoafton inte bli bättre än så här.

Bottas tog en fantastisk start och ledde efter de första kurvorna. En ledning som han gav ifrån sig bara i samband med depåstoppen. På ultrasoft däcken var Mercedes bättre än Ferrari, men efter att man bytte till supersoft hade Bottas fullt jobb att hålla Sebastian Vettel bakom sig. Men det gjorde han!

För Lewis Hamilton var det ett tungt veckoslut. I tidskörningen var han bara fjärde, och på samma placering körde han i mål. Han förlorade med 36 sekunder till Bottas och 25 sekunder till Kimi Räikkönen som tredje och alltså gav dubbelt finländskt på podiet. En finsk dubbelseger kom ändå inte ännu. Men den kommer. Räikkönen var t.o.m. lite (med hans mått mätt) emotionell; han log brett mot Bottas och klappade honom två gånger på axeln när han gratulerade honom.

Ärligt sagt visste jag inte under loppet mycket av det som hände bakom Mercedes och Ferrari. Men Sauber fick nöja sig med de två sista platserna. Idag offentliggjorde stallet att samarbetet med Ferrari upphör efter den här säsongen, och man kör med Hondas kraftenheter fr.o.m. nästa säsong. Man kan hoppas att Honda får ordning på sin produkt för i nuläget är den inte mycket att ha. Fernando Alonso kom inte ens till start och Stoffel Vandoorne var bara knappt tre sekunder före Marcus Ericsson i mål.

Bottas ligger nu tio poäng efter Hamilton, och har visat att han verkligen hör hemma på toppnivån i F1. Eddie Jordan gjorde intervjun på podiet och talade därifrån med Toto Wolff och ”krävde” att han genast skulle förlänga kontraktet med tre år. Naturligtvis är det för tidigt att fundera på sådana saker ännu, men fortsätter Bottas lika bra som hittills finns det ingen anledning att leta efter en annan förare till 2018. I andra loppet (Kina) gjorde han ett nybörjarmisstag som man inte gör på den nivån men han skyllde inte på något annat utan tog skulden på sig för det, gick vidare och låter resultaten tala för sig. Idag får han fira segern men sen ska den här helgen läggas bakom. Om två veckor körs Spaniens GP och då betyder inte den här segern längre ett dugg.

Bottas segermarginal till Vettel var 0.617 sekunder, och om någon undrar är PIN-koden på min telefon 0617. 😉

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s