Manor tvingas lägga av

Igår blev det klart att Manor inte hittat ny köpare vilket betyder att stallet lägger lapp på luckan och avslutar verksamheten.

Det betyder att säsongen 2017 finns det bara tio stall med. Trots potentiella köpare, troligen bl.a. ett asiatiskt konsortium, fanns det ingen köpare som man ansåg hade förutsättningar att driva Manor.

Hela personalen på 212 personer skickades hem på fredagen. De har lön till slutet av januari, men all förutom några är arbetslösa fr.o.m. februari.

Det är inte lätt att komma med i F1 i dagens läge och bygga upp ett stall från grunden. Säsongen 2010 kom det tre nya stall med; Hispania, Lotus och Virgin. Hispania fick ge upp redan efter tre säsongen utan att ha tagit ett enda poäng under hela tiden. Lotus, senare Caterham, klarade sig lite längre men fick ge sig efter säsongen 2014 efter fem säsonger i F1. Och efter sju säsongen är alltså sagan all för stallet som började som Virgin med multimiljardären Sir Richard Branson i spetsen, och senare hette Marussia under några säsonger för att de två sista heta Manor.

Haas som kom med 2016 startade med en lite annorlunda filosofi än de tre tidigare nykomlingarna. De har ett nära samarbete med Ferrari och köper alla tillåtna komponenter därifrån, förutom att de får ta del av italienarnas tekniska kunnande. De har fått utstå kritik av konkurrenter och blivit kallade ”Ferraris B-stall”, men sporten har blivit dyr och eftersom ekonomiska resurserna definitivt inte gynnar små stall tror jag att det här i nuläget är det rätta sättet att starta ett nytt stall om man vill överleva. Nya ägarna Liberty Media har som mål att fördela pengarna jämnare och inte gynna jättarna inom sporten, och då hoppas jag att vi igen kan få se nya stall i F1. Tills dess måste vi hoppas och tro att de mindre stallen kan överleva och vi inte behöver se att serien ytterligare tappar stall. För jag tror att vi nu är på ett minimum med tio stall och 20 förare.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s