Ny ägare och nytt ledarskap – ett ny era inom F1

Nog har vi ju alla vetat att Bernie Ecclestones tid i F1 måste ta slut i något skede. Och 23. januari 2017 är datumet då en era inom sport – inte bara motorsport – är över. Och den nya eran kan t.o.m. bli ännu bättre.

Herrarna Bratches, Carey och Brawn ska lotsa F1-skutan framåt.

Herrarna Bratches, Carey och Brawn ska lotsa F1-skutan framåt i fortsättningen.

Ecclestone sade redan tidigare att han inte vet om han har någon uppgift kvar efter att nya ägarna Liberty Media tar över F1 helt. Och någon stor uppgift fick han heller inte, fast han inte direkt blev utslängd. Han fortsätter som någon slags rådgivare eller konsult med titeln ”chairman emeritus” – hedersordförande.

Formula 1 har präglats mycket av Ecclestone under de senaste decennierna. På gott och ont. Det finns säkert saker som kunde ha gjorts annorlunda under åren, men jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, utan Ecclestone skulle F1 inte vara den stora sport den är idag. Men jag tror att sporten ändå lite lider av att han hör till en äldre generation och inte inser de möjligheter dagens teknik ger för att nå ut till en större och också yngre publik. Det tror jag de nya ägarna och ledningen kommer att få att funka bättre.

Nya ledningen, ja. Vilka är det då? Ny boss – CEO och ordförande – är Chase Carey, men han drar inte hela lasset ensam. Till sin hjälp har han Sean Bratches vars titel på engelska är Commercial managing director, alltså en slags VD för marknadsföring och det kommersiella. De här två är ännu antagligen rätt anonyma för den stora F1-publiken, men vi har en gammal bekantskap med i ledarteamet också. Tidigare tekniska chefen för Ferrari och stallchefen för sitt egna stall Ross Brawn gör comeback i F1. Han igen blir Motorsport managing director, alltså samma status som Bratches men då med fokus på det tekniska och direkt sportsliga.

Personligen väntar jag en hel del av den här trion. Men jag hoppas att dom inte går allt för radikalt och snabbt framåt. Naturligtvis är det inte bara de här tre som ska styra och ställa. Det finns ju folk under dom, och framför allt finns det åtminstone 10, förhoppningsvis 11 stall som de ska kunna samarbeta med och föra sporten framåt. Redan har man från Liberty Media uttalat en strävan efter att fördela pengarna jämnare mellan stallen, något som de stora inte gillar. Så t.ex. där finns en utmaning för nya ägarna. Och Brawn vill göra F1 enklare. Vilket säkert behövs, ibland är det så komplicerat att stallen har svårt att hänga med. Hur ska vi som följer sporten då ha en chans att hänga med i svängarna? Man har också sagt något i stil med att ”varje racehelg ska göras till Super Bowl”, finalen i amerikansk fotboll. Det är ett spektakel av sällan skådade mått och jag tror att det är omöjligt att genomföra i praktiken. Men det är ändå fint att höra från början att det finns ambitioner och man vill göra det här för publiken, inte bara för att öka på sina egna bankkonton.

Jag har inte gjort det så här förut, men jag vill här rekommendera Janne Blomqvists inlägg på sin blogg där han förutom att han presenterar nya ledartrion också kortfattat (man kunde säkert skriva en hel bok) berättar om hur Ecclestone byggde upp sitt ”F1-imperium”.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s