Ranking över vinnare och förlorare

Finska nätpublikationen SuomiF1 har gjort en rankinglista över alla världsmästare genom tiderna och en lista över de bästa tvåorna som aldrig nådde ända fram av någon orsak.

755 förare har deltagit i minst ett F1-lopp i sportens 66 år långa historia. Och av dessa har 166 förare stått på högsta prispallen som segrare i ett lopp. Och av dem har 33 stycken korats till världsmästare. Den första var italienaren Nino Farina som körde för Ferrari och den senaste är som bekant Nico Rosberg. Exakt vilka kriterier man gått efter vet jag inte, men man har inte bara sett till antal titlar utan hur starkt stallet varit och hur fältet i övrigt sett ut; har det varit jämnt i konkurrens mellan toppstallen eller har man kört i en överlägsen bil.

SuomiF1 tog med alla förarna, men jag listar de tio bästa samt finländarna och Nico Rosberg med finländskt pass även om han körde för Tyskland.

Listan över mästarna ser ut så här:
1. Juan Manuel Fangio
2. Michael Schumacher
3. Ayrton Senna
4. Jim Clark
5. Jackie Stewart
6. Alain Prost
7. Jack Brabham
8. Niki Lauda
9. Lewis Hamilton
10. Fernando Alonso
11. Mika Häkkinen
17. Kimi Räikkönen
24. Keke Rosberg
28. Nico Rosberg

Det finns 18 förare som som aldrig kommit högst utan fått se sig slagna av en annan. Sir Stirling Moss är etta på många sådana listor, så det här är ingen större överraskning. Hade Moss inte varit en så stor gentleman hade han vunnit 1958. Rivalen Mike Hawthorn hade blivit diskvalificerad efter Portugals GP det året p.g.a. han hade kört mot trafiken om inte Moss försvarat honom. Hawthorn fick behålla de sju poäng som andra platsen bakom segraren Moss gav honom, och till slut fick Moss se sig besegrad med ett poäng till Hawthorn. Dessutom hade Moss förljande motto: ”Better to lose honourably in a British car than win in a foreign one.” Annars kanske han också hade haft möjlighet till en bättre bil.

Angående Ronnie Peterson är jag ganska säker på att han hade hamnat på den övre listan utan den tragiska olyckan på Monza 1978 och de påföljande komplikationerna på sjukhuset.

Listan över tio bästa tvåorna ser ut så här:
1. Stirling Moss
2. Gilles Villeneuve
3. Jacky Ickx
4. Rubens Barrichello
5. Ronnie Peterson
6. Juan-Pablo Montoya
7. Carlos Reutemann
8. Felipe Massa
9. David Coulthard
10. Mark Webber

Källor: SuomiF1, Wikipedia

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s