Därför är Bottas bästa alternativet

Finska sajten MTV.fi har gjort en lista på sex punkter varför Valtteri Bottas skulle vara ett bra, kanske det bästa, alternativet som ersättare för Nico Rosberg som överraskande meddelade på fredagen att karriären är över. Och det är sex punkter som jag tycker att låter helt vettiga.

1. Snabbhet
Han har visat sig vara en snabb förare. Då Williams hade en bra bil för ett par säsonger sedan var Bottas ofta på prispallen. Är tillräckligt snabb och erfaren för mästarstallet.

2. Få misstag
Han gör få misstag och kniper ofta de poäng som finns att få. Mycket viktigt med tanke på konstruktörsmästerskap.

3. Relationerna i skick
Mercedes’ Toto Wolff har länge varit Bottas manager, så Bottas har en bra relation till Mercedesledningen. Så Wolff kan vilja att relationen toppas av ett Mercedeskontrakt för Bottas.

4. Skulle komma överens med Hamilton
Att vara stallkamrat med Lewis Hamilton är kanske inte den lättaste platsen i F1, vilket Mercedes borde tänka på. Bottas är lugn och kan uppföra sig och skulle troligen komma bra överens med Hamilton.

5. Williams är kund hos Mercedes
Williams köper sina kraftenheter av Mercedes så man har ett bra samarbete. Williams släpper garanterat inte Bottas gratis, men ”rabatt” på kraftenheterna och annan ekonomisk kompensation kunde fungera som morot. Williams behöver alla pengar man kan få.

6. Långsiktig lösning
Bottas är 27 år och har många år kvar av karriären. Stallet kunde byggas runt Bottas ifall Hamilton beslutar sig för att sluta karriären om högst två år då kontraktet löper ut.

Så långt MTV, sen mina egna funderingar.

Jag medger att jag givetvis ser på det här genom blåvita glasögon, men det låter vettigt. Också Sebastian Vettel och Fernando Alonso har nämnt som potentiella ersättare. Ferrari behöver inte pengar, det finns ändå så Vettel släpper de inte lätt iväg ifall det inte råkar finnas någon klausul i kontraktet som möjliggör det. Det samma gäller Alonso. Dessutom tror jag man inom Mercedes tänker sig väldigt noga för innan man eventuellt bestämmer sig för den hetlevrade Alonso. Med två alfahanar i stallet finns det alla möjligheter för intriger som för oss supportrar kunde vara intressanta att följa, men som stallet skulle lida av. Jag tror inte att Mercedes heller skulle ha något emot att se Max Verstappen bredvid Hamilton, men Red Bull vill inte släppa iväg sin skyddsling utan strid, det är alldeles klart.

Det kanske lättaste och förmånligaste alternativet är Pascal Wehrlein. Han hör till Mercedes stall och de betalade hans lön även om han körde för Manor i år. Just nu står han utan kontrakt så det är lätt för Mercedes att sätta honom bakom ratten. Men är han tillräckligt bra och erfaren för att kliva i regerande världsmästarens körskor? Det måste Mercedes ledning ta ställning till.

En bra lösning – som jag ser det – är att Mercedes väljer Bottas. Som en del av kompensationen, förutom tidigare nämnda ”rabatt” på kraftenheten, skulle vara att ersätta Bottas med just Wehrlein i Williams och betala hans lön där. Jag tror att ett stall i mellanskiktet skulle vara precis rätt plats för Wehrlein att utvecklas och sen ersätta Hamilton om han slutar efter att kontraktet löper ut efter säsongen 2018.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s