Keke Rosberg bröt nästan sju års tystnad

Keke Rosberg har med avsikt hållit sig undan från rampljuset sen sonen Nico steg upp till absoluta toppen i F1, men i och med sonens världsmästerskap hade han egentligen inget val.

Nico med föräldrar och fru.

Nico med föräldrar och fru.

Efter att Nico flyttade från Williams till Mercedes efter säsongen 209 valde Keke att stiga tillbaka och har inte gett några intervjuer till media angående Nico sen dess. Han var inte på plats i Abu Dhabi under loppet, men följde det i Dubai och körde därifrån till Abu Dhabi direkt efter målgång och talade då med en grupp journalister. Han menar att han inte kunde vara på plats i Abu Dhabi under helgen, han hade inte fått en lugn stund från media. Dessutom skulle det ha kunnat störa Nicos förberedelser.

Själv säger Keke att han inte har gett någon intervju sen 1. januari 2010 och även annars hållit sig rätt osynlig för allmänheten. Han har inte ens synts i depån under racehelgerna. Mercedes är ett stort stall, inte minst beträffande antal arbetstagare. Folk finns det alltså runt Nico ändå. Naturligtvis finns Keke alltid där som pappa för Nico men inte som en extra manager. På lördagen varje racehelg får Nico ett kort SMS av pappa som uppmuntran och tecken på att pappa finns med i bakgrunden om än osynlig för massorna. Också när Nico kommer till föräldrahemmet ska han få koppla av och inte tänka på jobb. Nicos mamma Sina avslöjar att det under 10 års tid har varit förbjudet att tala F1 hemma.

Två världsmästare

Två världsmästare

Keke Rosberg är den första världsmästare som fått fira sonens mästerskap i F1 och naturligtvis är han mycket stolt över sonens bedrift. (Graham Hill dog innan sonen Damon vann.) Han nämner särskilt Nicos psykiska styrka och engagemang för sporten som något avgörande för segern. Inte som under Kekes tid på 1980-talet då man kunde göra vad man ville och bara kom till tävlingarna och trots det klarade sig bra. Ungefär som han lite antyder att Lewis Hamilton gjorde i år, och det är en anledning till att mästerskapet den här säsongen gick till Nico.

Keke säger att det varken är lättare eller svårare att vinna mästerskapet idag än det var på hans tid. Det är fråga om en helt annan sport nu, så mycket har den utvecklats och förändrats. En journalist påpekar att Keke vann världsmästartiteln 1982 med bara en vinst under hela säsongen, Hamilton förlorade mästerskapet trots 10 segrar den här säsongen. Keke säger att Lewis hade 50 hk mer än snabbaste motståndare (icke Mercedes) medan han själv under mästerskapsåret hade 250 hk underskott.

Men jag undrar nog om man inte kommer att frångå regeln om att inte prata F1 hemma hos Rosbergs den här vintern.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s