Nico Rosberg är världsmästare 2016!

Lewis Hamilton vann slaget i Abu Dhabi, men Nico Rosberg vann kriget.

nico-varldsmastare-2016Hamilton startade från första rutan med Rosberg bredvid sig. Planenligt kom dom i samma ordning genom första kurvan utan att ha släppt någon förbi sig. Man hade ju kunnat förvänta sig att de nu skulle dra ifrån som de gjort så många gånger under de senaste åren. Och det skulle de säkert ha gjort om ordningen hade varit omvänd. Hamiltons taktik idag gick ändå ut på att bromsa upp fältet för att någon, minst två, andra förare skulle komma i mål mellan honom och Rosberg. För att Hamilton skulle vinna mästerskapet behövde han seger och Rosberg fick inte vara bättre än tredje. Hamiltons taktik kunde mycket väl ha lyckats. De fyra främsta, som förutom Hamilton och Rosberg var Sebastian Vettel och Max Verstappen, kom i mål inom 1.685 sekunder.

Man kan ha sina åsikter om Hamiltons taktik. Han fick order flera gånger i teamradion att öka farten, men vägrade lyda order. Stallchef Toto Wolff sa efter loppet att de inte ger sådana order av andra orsaker än att man anser segern vara hotad, och det ansåg man nu. Konstruktörsmästerskapet var avgjort till deras fördel för länge sen, och i vilken ordning förarna kommer i mål betyder heller inget för dem, bara förarna kommer i mål på platserna ett och två. Men jag tror att man kommer att diskutera Hamiltons vägran att lyda order inom Mercedes. Jag förstår bra hans taktik, han är en tävlingsmänniska i varje cell av sin kropp och vill vinna till varje pris. Är det sportsligt kan man ju diskutera i det oändliga. Men det var ändå bra att mästerskapet avgjordes så att båda kom i mål än att tekniken hade spelat någondera ett spratt vilket skedde för två år sen vid en liknade situation och Rosberg p.g.a. problem med KERS blev utanför poängplats.

Vad andra förare beträffar så var det med säkerhet sista loppet i karriären för Felipe Massa och troligen sista för Jenson Button. För Massa var det här lopp #251 och det är inte många som har fler starter än så. Button fortsätter i McLaren också nästa säsong, men inte som förare utan med någon form av konsultuppdrag. Om någon av de ordinarie förarna, som 2017 är Fernando Alonso och Stoffel Vandoorne, av någon orsak är oförmögen att köra kan det hända att vi ännu får se Button bakom ratten. Men det är osannolikt att det blir flera starter för honom. Han har inte heller helt uteslutit en comeback 2018, men det ska vi inte tro så mycket på. Så antalet starter för honom torde stanna på 308 vilket är ett mycket anmärkningsvärt antal. Med det är han bara 15 starter efter rekordhållaren Rubens Barrichello med 323 starter. Button hade säkert slutat karriären vid målflaggan. Nu avbröt han redan efter 12 varv p.g.a. att höger fram hjulupphängning gick sönder.

Keijo ”Keke” Rosberg och Nico är bara det andra far & son paret som blivit världsmästare i F1. Graham och Damon Hill är det första. Vad som är intressant är att Graham blev mästare 1962 (ännu en gång -68) och sonen Damon 1996, alltså 34 år senare. Keke vann 1982 och Nico 2016, 34 år senare.

Visst fanns det ju andra förare med också, men så mycket anmärkningsvärt hände inte bakom toppstallen. Nämnas kan ändå att Manors båda bilar kom i mål på platserna 13 och 14 vilket är riktigt bra. Sauber på de två följande platserna. Men vad som är viktigare är att Sauber blev före Manor i sluttabellen vilket betyder mycket för fortsättningen i form av pengar som delas ut efter säsongen.

Det känns riktigt bra just nu, känslorna är väl ganska nära ytan och tankarna är kanske inte så samlade. Nico Rosberg har varit en favorit under flera år, kanske mycket p.g.a. hans finländska rötter (han har både tyskt och finländsk pass) även om han aldrig bott i Finland och inte ens talar finska. Trots att flera andra språk löper flytande. Men också i övrigt gillar jag hans stil, och gläds med honom nu. Rosberg är den 33. världsmästaren totalt och den tredje tysken. Alltså har Finland och Tyskland lika många. Fast… Rosberg är ju halvfinsk, så Finland har väl då 3½ mästare och Tyskland 2½. Eller… ??? 😉

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s