En stor påverkare inom F1 är borta

Den tidigare F1-läkaren Aki Hintsa dog tisdagen den 15.11 efter en tids sjukdom, alldeles för tidigt när han ännu hade haft mycket att ge människor som behöver hans hjälp.

Aki Hintsa 11.9 1958 - 15.11 2016

Aki Hintsa 11.9 1958 – 15.11 2016

För den stora allmänheten är Hintsa troligen rätt okänd, men vi som satt oss lite djupare in i sporten vet vem han är. Han har inte varit de stora rubrikernas man eller den som synts i media, men många av sportens stora namn har Hintsa att tacka för sin framgång. Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton och Sebastian Vettel är fyra världsmästare som Hintsa jobbat med och.

I början av sin läkarkarriär tog hans religiösa övertygelse honom som läkarmissionär till Etiopien. Han hade ett intresse av att analysera och förstå etiopiernas överlägsenhet inom långdistanslöpningen. I Etiopien blev han vän med Haile Gebrselassie, en f.d. 10 000 m. löpare som vunnit två OS-guld på distansen och otaliga VM-medaljer. Det blev en vändpunkt för Hintsa. Han började utveckla en metod som han kallade Core philosophy. I korthet går det ut på att människan är en helhet där kroppen naturligtvis ska må bra genom träning och kost m.m., men minst lika viktig är den mentala hälsan för helheten.

1995 var Mika Häkkinen extremt nära döden i en krasch under Australiens GP-helg. Efter det började Hintsa jobba med honom och bygga upp honom både fysiskt och mentalt till att bli dubbelvärldsmästare 1998 och 1999. Han jobbade sedan under 11 år för McLaren där också Kimi Räikkönen och Lewis Hamilton fanns under hans tid i stallet. Han hade också andra uppgifter inom F1 innan han slutade efter säsongen 2013.

Han startade då företaget Hintsa Performance med kliniker i Genève och Helsingfors. Till företagets klientel hör många världskända toppidrottare och businessmän och -kvinnor som behöver hjälp både på det fysiska och det mentala planet för att kunna prestera toppresultat på sina områden.

En gång medan Hintsa jobbade för McLaren och Kimi Räikkönen körde för Lotus sökte Räikkönen upp Hintsa för att få hjälp mot ryggsmärtor. Hintsas läkaretik och moral som människa tillät honom inte att låta bli att hjälpa en människa som behövde honom. McLarens dåvarande stallchef Martin Whitmarsh såg inte med blida ögon på att läkaren hjälper en konkurrent. Men Hintsa berättade att han är en läkare för alla som behöver honom och Whitmarsh visste att det inte fanns andra alternativ än att finna sig i situationen.

Det var sommaren 2015 som Hintsa tidvis led av buksmärtor och då upptäcktes cancern. När han fick beskedet beslöt han sig för att inte ge upp utan kämpa emot sjukdomen. Diagnosen var dyster, statistisk sett hade han 2-3 månader kvar. Han tog givetvis hjälp av specialister inom olika områden i sin egen klinik, och dessutom fick han hjälp av läkare från NASAs astronautprogram med muskelkonditionen. Ännu så sent som i våras höll han föreläsningar under World Economic Forum i Davos i Schweiz. Där fanns det tre toppläkare som förundrades över att det är möjligt att han ännu lever efter nästan ett år med den diagnosen han fick.

I början av september var han på sitt sista GP, Italiens GP i Monza. Han klarade ännu av det då, dock märkt av sjukdomen. Men sen gick det rätt fort och drygt två månader senare var han borta. Fysiskt är Aki Hintsa borta, men det finns många för vilka minnet av honom alltid kommer att leva starkt.

Jag nämnde core philosophy. För den som vill veta mer om vad det handlar om och annars vill veta mer om Aki Hintsas liv före, under och efter tiden i F1 kan jag verkligen rekommendera Oskari Saaris bok ”Voittamisen anatomia” (ungefär Vinnande anatomi). Tyvärr finns boken mig veterligen inte på svenska, men den finns förutom på finska också på engelska. Då heter den ”The Core”. Båda språkversionerna finns att köpa som vanlig bok och som e-bok på t.ex. Adlibris. Rekommenderas starkt!

Tack för det du gett människor i stort Aki, och det du gett F1 genom att träna upp förare till vinnare. Jag tror vi inte fattar hur mycket det är du gjort. Och hur mycket du ännu kunde ha gjort får vi aldrig veta.

Vila i frid Aki!

Källor: James Allens blogg, boken Voittamisen anatomia, Ilta-Sanomat, MTV, YLE

 

Uppdatering:
Officiellt meddelande från Hintsa Performance angående Akis död, och ett utdrag ur ett brev han skickade till sina kollegor bara tre dagar innan han dog.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s