Hamilton har inte gett upp ännu

Kampen om mästerskapstiteln går vidare. I Mexiko hade Nico Rosberg möjlighet att säkra sin första titel i F1, men Lewis Hamilton körde till en ohotad seger och har ännu chanser.

Mexikos GP 2016 kommer det att talas om ganska länge misstänker jag. Redan till första kurvan kom Hamilton alldeles för hårt och hade ingen chans att köra genom kurvkombinationen som man ska utan genade rejält över gräsmattan. Det fick han inget straff för eftersom domarna ansåg att han inte hade nytta av det (bullsh*t säger jag). Det var ändå bara under depåstoppen han tillfälligt lånade ut första platsen åt andra.

Men det var alldeles i slutet vi fick se det som blev det stora samtalsämnet. Max Verstappen var tredje efter Hamilton och Rosberg, och jagades friskt av Sebastian Vettel och Daniel Ricciardo. Vettel kämpade om att komma förbi Verstappen och holländaren gjorde en liknande manöver som Hamilton i starten. När Ricciardo å sin sida skulle köra förbi Vettel ändrade han körlinje under inbromsningen. Något som Verstappen friskt har hållit på med hela säsongen och FIA har tagit itu med på allvar. I mål kom man sen i ordningen Hamilton, Rosberg, Verstappen, Vettel och Ricciardo. De tre förstnämnda gjorde sig redo att marschera ut på podiet när Verstappen fick veta att han fått ett 5 sekunders tidstillägg och fallit till femte. Så det var Vettel som tog platsen på podiet tillsammans med Mercedes förarna. Efter det här fick Vettel ändå ett 10 sekunders tillägg och föll ner bakom Ricciardo och Verstappen. Så den slutliga ordningen var alltså Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Verstappen och Vettel. Och ännu kommer det att skrivas om det här.

Sen kan man ju också undra varför Hamilton blev ostraffad. Det är helt klart att han vann på att inte behöva sakta in för att kunna ta kurvorna som man ska. Att istället för gräs ha lös sand skulle leda till att förarna straffar sig själva för dylika tilltag så det är verkligen något jag skulle förespråka och jag tror det finns många andra som gör det också.

I våra nordiska länder fanns det många som satt och hoppades att någon eller några i toppen skulle köra ihop eller annars avbryta. Marcus Ericsson körde upp sig till en fin 11. plats och skulle ha behövt en placering högre upp för att knipa poänget som antagligen skulle betyda åtskilliga miljoner för Sauber i pengar som delas ut till stallen efter säsongen. Sauber ligger nu på sista plats efter Manor som har det ena poänget som schweizarna så enormt längtar efter.

Under loppet sattes det också nytt officiellt hastighetsrekord med en F1 bil. Trots att Williams blivit efter i utvecklingen beträffande aerodynamik och dylikt har dom en bil som är snabb på raksträckor. Det visade Valtteri Bottas genom att komma upp i en fart på 372.54 km/h. Med det slog han landsmannen Kimi Räikkönens rekord från 2005 som var 370.1 km/h. Juan-Pablo Montoya har kört snabbare än Bottas; 372.6 km/h, men det var under träning och räknas inte som officiellt rekord.

Nu blir det en liten andhämtningspaus på två veckor innan Brasiliens GP, och det är något som många kan behöva. Stämningen är ganska spänd mellan Verstappen och Vettel för tillfället, men Verstappen har också haft några duster med Räikkönen i år och jag tror inte heller dom går på bio tillsammans. Dessutom kritiserar stallen konkurrerande stalls förare ganska friskt så jag tror det gör gott för alla att lite lugna ner sig ett tag.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s