En självsäker Rosberg var oslagbar i Japan

Nico Rosberg tog en bra start medan Lewis Hamilton fick en katastrofstart vilket gav Rosberg en ganska enkel seger.

Hamilton föll genast i starten från andra till åttonde, men körde upp sig till tredje. Där tog det stopp för Max Verstappen höll sin andra plats till målflaggan. Verstappen rör sig dock hela tiden i en gråzon beträffande byten av körlinjer när andra försöker köra förbi. Så också nu, men Hamilton höll sig lugn och accepterade sitt öde. Ett öde som betyder att Rosberg nu har ett försprång på 33 poäng med fyra lopp kvar. Så för Rosberg räcker det att bli andra i de resterande loppen oberoende av vad Hamilton gör.

För Ferrari gick kvalet bra, Kimi Räikkönen var tredje snabbast och Sebastian Vettel fjärde. Det var ändå klart att Vettel startar tre rutor längre ner p.g.a. den kollision han orsakade i starten av Malaysias GP. Dessutom tvingades Ferrari byta Räikkönens växellåda, vilket gav honom fem startrutors straff. I mål var man ändå fjärde och femte, med Vettel före och Räikkönen åtta sekunder efter.

För Williams ser situationen bedrövlig ut. Utvecklingen går i fel riktning. Åtminstone inte framåt. Felipe Massa kom i mål på nionde plats och Valtteri Bottas på tionde. Force India är närmaste konkurrenten i mästerskapet och båda deras bilar blev bättre placerade. Skillnaden är 10 poäng till Force Indias fördel, och när man strider om de små poängen börjar skillnaden vara onödigt stor ur Williams synvinkel. Situationen är inte omöjlig och Williams kommer att göra allt för att komma förbi, för skillnaden i pengar är många miljoner vilket påverkar utvecklingen i fortsättningen.

För Sauber ser det ut som om man måste nöja sig med sista platsen i mästerskapet. Marcus Ericsson och Felipe Nasr gör vad de kan, men tyvärr kan deras arbetsgivare inte ge dem ett arbetsredskap som man kan ta poäng med.

Kevin Magnussen förlorade mot stallkamraten idag. Han var 14. och Jolyon Palmer 12. Båda har mycket att köra om ännu, för Renault har inte namngett sina förare för 2017 ännu. Renault har en bra kraftenhet, vilket Red Bull visar (där den dock heter Tag-Heuer). Men bilen lämnar övrigt att önska. Man håller ändå på att bygga upp stallet på lång sikt, och pengar är antagligen inget större problem. Stalledningen har alldeles säkert ögon och öron öppna och letar efter de bästa tillgängliga förarna. För både Ericsson och Bottas kunde en flytt till Renault vara ett kliv framåt. I nuläget ser det kanske inte ut så, men de flesta tyckte att Hamilton var tokig när han bytte McLaren mot Mercedes, men med facit på hand vet vi att det var helt rätt beslut.

Apropå Hamilton, nu blir det intressant att se hur han reagerar på situationen där inte ens vinst i alla resterande loppen nödvändigtvis räcker. Å andra sidan vilar pressen på Rosbergs axlar. Det känns som om det är nu eller aldrig för honom, medan Hamilton inte har något att bevisa. Han är redan en av de stora i sportens historia, medan Rosberg knappast ser något nöje i att kämpa om titeln ”Den bästa föraren som aldrig vunnit mästerskapet” med Sir Stirling Moss.

Hur det än går tror jag vi har en spännande slutspurt att se fram emot.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s