Hamiltons säkra seger gick upp i rök

Malaysias GP gick inte alls så som Mercedes hade hoppats och Red Bull knep en dubbelseger. Det var också ganska tydligt att Ferrari blivit efter Red Bull i utvecklingen.

Redan i första kurvan gjorde Sebastian Vettel en manöver som var mycket överambitiös när han skulle köra förbi Max Verstappen. Det slutade med att han körde ihop med Nico Rosberg som snurrade och hamnade sist men kunde fortsätta medan Vettel själv avbröt. Verstappen kritiserade Vettel i ganska hårda ordalag och verkar ha glömt att han själv rätt nyligen svarade för en likadan manöver. Så hela ansvaret för Ferraris framgång vilade på Kimi Räikkönens axlar. Han gjorde vad han kunde och belönades till slut med den tredje fjärde platsen i svit.

För Lewis Hamilton såg det ”ljust” ut eftersom han ledde och stallkamraten låg sist. Rosberg körde sakta men säkert upp sig men chansen att nå prispallen såg ganska dålig ut. Hamilton ledde i överlägsen stil, men både Daniel Ricciardo och Verstappen hade bra fart. Med omkring 15 varv kvar hände det som sällan händer numera. Hamiltons motor havererade och Rosberg hade alla chanser att utöka ledningen i mästerskapet. I det skedet låg han fyra bakom Ricciardo, Verstappen och Räikkönen. Han gjorde ett omkörningsförsök på Räikkönen, kom visserligen förbi, men körde ihop. Båda kunde fortsätta utan skador och de flesta tyckte väl att det var en normal tävlingssituation, men domarna tyckte inte det utan gav tysken ett 10 sekunders tidstillägg. Vilket betydde att han måste köra upp en minst lika stor marginal till Räikkönen för att stå på podiet. I mål var marginalen drygt 13 sekunder och han fick fira tillsammans med de två förarna från Red Bull.

Att Räikkönen förlorade mot Rosberg som i ett skede låg långt bak i fältet och i inget skede riktigt hotade Red Bull visar att man ligger sist av de tre toppstallen och har en hel del att fundera över.

Valtteri Bottas tog maximalt ur sin Williams och kom i mål som femma. Felipe Massa hade problem med gasen och km inte iväg på uppvärmningsvarvet. Bilen skuffades till depån där man fick felet åtgärdat och han startade bakom alla andra från depån. Efter ett tag fick han en punktering och senast det spolierade hans lopp. Han var till slut 13. man i mål.

En placering bättre var Marcus Ericsson efter en fin insats. Han var 15 sekunder från 10. plats som skulle ge Sauber så enormt viktigt poäng med tanke på prispengar som delas ut efter säsongen. På sista poängplats var för övrigt Jolyon Palmer som knep sitt första poäng i F1.

För Jenson Button var starten idag den 300. i ordningen. Loppet gick också riktigt hyfsat för honom och McLaren. Själv var han nionde och Fernando Alonso sjunde.

Idag har det säkert ingen betydelse över huvudtaget för Hamilton, men han startade för 100. gången från första ledet. Det finns bara en han har före sig i den statistiken och det är Michael Schumacher.

Just innan Hamilton avbröt gjorde Verstappen en bra försök att ta andra platsen av Ricciardo, men australiensaren höll sin plats. När de sen kort senare hade dubbelledning gjorde man det enda riktiga ur stallets perspektiv och tog in båda för bäckbyte eftersom Rosberg och Räikkönen gjort det just innan och man hade gott om tid. Efter det ”frös” man positionerna och Verstappen höll sig snällt bakom Ricciardo.

Rosbergs försprång är uppe i 23 poäng, men råkade Hamilton ut för ett motorhaveri kan det också drabba Rosberg. Om Hamilton då tar full pott är hans i ledning. Båda kommer alldeles säkert att kämpa med alla tillbud stående medel, och de fem återstående loppen kommer att bli hårda. Hamilton var mycket besviken efter loppet, men kommer riktigt säkert att vara taggad i Suzuka om en vecka.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s