Så blir Ferrari ett mästarstall igen

Benettons och Renaults ex-stallchef Flavio Briatore har en klar syn om vad Ferrari borde göra för att igen vara det absoluta toppstallet i Formula 1.

Under Briatores ledning vann stallet förarmästerskapet 1994 och 1995 och konstruktörsmästerskapet 1995 som Benetton, och 2005 och 2006 vann man båda titlarna som Renault. Det var med Briatore som chef i Benetton som Michael Schumacher tog sina två första av totalt sju mästerskap.

2009 fick Briatore sparken från F1 efter Crashgate som inträffade 2008 och har inte haft åtminstone någon synlig roll efter det, men det har inte hindrat honom från att ha åsikter och synpunkter. Och hans uppfattning om vad Ferrari borde göra låter ganska vettigt.

”Ferrari har en stark kraftenhet, men man har ingen kultur inom aerodynamiskt kunnande. Ferrari borde öppna en ny fabrik i England. Då skulle de ha lättare att locka till sig toppingenjörer. Fruarna skulle inte behöva flytta [från England till Italien] och barnen skulle få fortsätta i samma skolor.”

”Jag vill ännu påminna om att när de inledde sin segersvit hade de värvat 15 av mina ingenjörer från Benetton.”
Här syftar han på det att Schumacher flyttade till Ferrari inför säsongen 1996 och med honom flyttade också bl.a. tekniska chefen Ross Brawn, chefsdesignern Rory Byrne och chefsmekanikern Nigel Stepney. Ferrari vann sen åtta konstruktörsmästerskap och sex förarmästerskap åren 1999-2008.

Jag tror att Briatore har rätt i det han säger. Mycket av F1-kunnande finns i England, men steget att ta familjen med sig därifrån till Italien kan vara stort. Även om det antagligen är en dröm för många ingenjörer att jobba för Ferrari liksom det är för förarna, så är det ”bara” ett jobb och att kombinera det med familjeliv kan vara en svår ekvation. Om italienarna sen är redo för något så drastiskt som att flytta en del av själva Italien till England är en annan fråga. Men Briatore är italienare och han verkar vara redo, så varför kunde inte också andra vara det.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s