Saubers framtid är säkrad med nya ägare

Det är ett bra tag sen det kommit några riktigt goda nyheter från schweiziska Sauber, men på tisdag blev Sauber Holding AG sålt till likaså schweiziska investmentbolaget Longbow Finance SA, så framtiden för stallet ser ljus ut.

Verksamheten kommer att fortsätta som förut och något namnbyte kommer det heller inte att bli fråga om. Men Peter Sauber kommer att lämna stallet han grundade och som kom med i F1 säsongen 1993. Han har fungerat som styrelseordförande men kommer nu att ersättas av Pascal Picci som blir ny ordförande för Sauber Holding AG. Monisha Kaltenborn kommer att fortsätta som VD och stallchef för F1-stallet.

En sökning på Longbow Finance på internet ger inte mycket, men det är ett bolag som varit involverat inom ekonomiska investeringar i över 20 år. Picci är dess VD och ordförande.

Både Kaltenborn och Sauber är naturligtvis glada över att man hittat en permanent lösning istället för de mycket tillfälliga lösningar man på något sätt hittat hittills när man balanserat på ruinens brant.

”Jag är mycket glad över att min modiga investering för att köpa tillbaka stallet, vilket jag gjorde för sex år sedan, med avsikten att säkra basen i Hinwil och platsen i F1 har visat sig vara korrekt”, säger Sauber som ju sålde stallet till BMW inför säsongen 2006 men köpte tillbaka det inför 2010.

Kaltenborn fortsätter:
”Vi är övertygade om att Longbow Finance SA är den perfekta partnern för att igen göra Sauber till ett konkurrenskraftigt och framgångsrikt F1 stall. Den här lösningen är den bästa för vår personal, partners, lojala leverantörer, basen i Hinwil och för schweizisk motorsport.”

För stallet betyder det här att man nu kan se framåt. Nu torde man ha de ekonomiska resurser man saknat. Man kör med i princip samma bil man startade med i Melbourne i mars för att man inte haft råd att utveckla och tillverka nya komponenter. Man har en fungerande infrastruktur och kunskap och nu har man chans att komma ifatt de andra stallen i mittenskiktet där man hör hemma och inte i botten av tabellen.

För Marcus Ericsson och Felipe Nasr betyder det här att de kanske inte behöver se sig om efter en annan arbetsgivare utan deras plats kan också i fortsättningen vara hos Sauber i Hinwil. Sauber kommer dock med stor sannolikhet att vara ett attraktivt alternativ för andra förare som suktar efter en plats i F1. Så nu gäller det kanske mer än tidigare för Ericsson och Nasr att visa att det är just de som förtjänar att föra Sauber tillbaka upp mot toppen.

För egen del smärtar det lite att Peter Sauber nu har gjort sitt inom F1. Den sympatiske schweizaren fyller dock 73 år i höst och skulle antagligen ändå lämna sporten för gott inom en överskådlig framtid. Det dagliga jobbet har han ju redan tidigare lämnat över till sin högra hand, Monisha Kaltenborn. Peter Sauber är en person inom den här sporten som jag uppskattar väldigt högt, bara Sir Frank Williams går före på min ”ranglista”. Och jag tror det finns många med mig som har stor respekt för det jobb Sauber gjort med sitt privata stall sen starten 1993.

Men allt har en ände och nu går stallet in i en ny era och förhoppningsvis mot en ljus framtid.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s