Från första till fjärde på ett par kilometer

Min personliga favorit till titeln är Nico Rosberg, men efter hans manöver på sista varvet är jag ändå nöjd att han tappade segern som gick till Lewis Hamilton.

Hamilton hade bättre fart och med ett halvt varv kvar gjorde han ett omkörningsförsök som Rosberg försökte stoppa genom att helt kallt köra  in i Hamiltons sida. Det slutade med att Hamilton kunde fortsätta med en lindrigt skadad bil, vilket Rosberg också kunde med en kraftigt skadad bil men blev omkörd av både Max Verstappen och Kimi Räikkönen som blev andra och tredje idag. Rosberg kom i mål som fjärde, men i skrivande stund är det oklart om han får hålla platsen. Hans manöver och det faktum att han körde i mål med en kraftigt skadad bil ska undersökas av domarna. Räikkönen var snabbare än Verstappen och hade enligt de båda troligen kört förbi på sista varvet om inte Sergio Perez hade kört ut och det viftades med gul flagg vilket hindrade omkörningsförsök av Räikkönen.

Dagens stora positiva överraskning var Manors Pascal Wehrlein som startade från 12. och körde i mål på sista poängplats. Det betyder också att Manor nu lämnade jumboplatsen i konstruktörsmästerskapet till Sauber. Också Jenson Buttons sjätte plats kan räknas som en av de stora positiva sakerna i Österrikes GP. Medan igen Nico Hülkenberg kan räknas som en stor besvikelse. Han startade från andra rutan, men föll neråt under hela loppet och var någonstans kring 15. plats innan han avbröt med några varv kvar.

För dagens jubilar Sebastian Vettel, som fyller 29 år idag, slutade loppet när vänster bakdäck exploderade spektakulärt innan halva loppet hade körts. Han hade då kört 29 varv med supersoft däck och det visade sig vara för mycket.

Av nordborna kom Valtteri Bottas mål på nionde plats. Williams har ohjälpligt tappat terräng till täten. Bottas var nu bara en sekund innan Wehrlein i mål, och Williams ligger på en fjärde plats hela 50 poäng bakom Red Bull och måste se upp för Force India som flåsar i nacken. Kevin Magnussen var 14. idag och Marcus Ericsson en placering lägre.

För att ännu gå tillbaka till incidenten mellan Rosberg och Hamilton så kan det stå Rosberg mycket dyrt. Om ställningen är jämn in i det sista och avgörandet sker i Abu Dhabi kan han förlora titeln på de sex poäng han tappade med sin fjärde plats jämfört med en andra plats. Själv sade Rosberg efter loppet att han hade fel på bromsarna och hade långa utredningar om händelseförloppet. I finska F1-studion var man ändå av den åsikten att det är länge man hört så mycket bullshit i en förarintervju efter ett lopp. Nåja, det är domarnas jobb att ta ställning till vad som egentligen hände och om straff ska utdelas. Inom stallet kommer man också att diskutera händelsen, och det med ganska stora bokstäver för Toto Wolff såg rätt ilsken ut efter sammanstötningen.

Serien fortsätter redan nästa helg på legendariska Silverstone.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s