Första loppet i Azerbajdzjan är avklarat

Det är Mercedes Nico Rosberg som fick den stora äran att vinna det loppet och det kändes utan tvekan bra att få göra det efter tre svagare lopp efter den alldeles perfekta inledningen av säsongen.

Rosberg startade från pole position och ledde varenda centimeter av loppet. Segern var aldrig hotad, och efter att Lewis Hamilton hade problem med bilen och inte var kapabel att utmana tysken var det till slut en relativt enkel seger.

Dagens och helgens man är ändå inte Rosberg utan mexikanen Sergio ”Checo” Perez. Han var näst snabbast i tidskörningen, men startade från sjunde rutan p.g.a. ett straff för att man bytt hans växellåda. Men när loppet var över hade han kört upp sig till tredje plats, bara 8.5 sekunder efter Sebastian Vettel som var dagens tvåa.

Kimi Räikkönen var idag den första utanför podiet. Han hade goda chanser till tredje platsen, men i ett skede av loppet gjorde han ett misstag som gav honom ett fem sekunders tidstillägg. Han körde som om han skulle komma in till depån, men svängde tillbaka ut på banan över heldragen vit linje. Perez låg länge efter honom med en marginal på under fem sekunder vilket räckte till en tredje plats för Checo, och på sista varvet körde han sen förbi Räikkönen utan att denne gjorde något motstånd.

Hamilton fick nöja sig med en femte plats idag med en bil som inte funkade som den skulle under en stor del av loppet. Rosberg hade enligt Mercedes samma problem men lyckades själv åtgärda det rätt snabbt.

Valtteri Bottas kom i mål på en hedersam sjätte plats, och de två övriga nordborna Kevin Magnussen och Marcus Ericsson var 14. respektive 17.

Själv fick jag ändra uppfattning om banan i Baku. På basen av första träningen på fredag var min åsikt att F1 inte ska köras i en tunnel utan tak och det här loppet blir det ingenting av. Båda racen i GP2 liknade också mest rallycross med flera säkerhetsbilar och mycket skrot. Men skillnaden mellan GP2 och F1 är stor och Europas GP (i ett land som ironiskt nog till största delen ligger i Asien) bjöd på ett riktigt fint race med många omkörningar men inga sammanstötningar.

Nu får F1-folket en liten andningspaus på två veckor innan det tuffa programmet fortsätter med fyra lopp på fem helger i juli.

 

Annonser

3 kommentarer på “Första loppet i Azerbajdzjan är avklarat

  • Varför just det här GP:et kalls Europas GP fattar jag inte riktigt. Största delen av landet ligger i Asien och bara en liten landremsa i väster ligger i Europa. Baku ligger långt i öster, alltså ungefär så långt ifrån Europa som man kan komma.

   Gillad av 1 person

   • Det var väll någon Amerikan som satt och sa att vi skulle ha ett race i Europa och så kom någon med idén om Azerbajdzjan och trodde dem var ett geni 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s