Händelserik start i Ryssland

Redan på första varvet innan man kommit mer än några hundra meter hade Sebastian Vettel träffats av Daniil Kvyat två gånger och loppet var över, medan Lewis Hamilton tog en fenomenal start och steg från 10. till fjärde.

Redan för två veckor sen i Kina hade Vettel och Kvyat en liten incident och tysken var allt annat än nöjd. Kvyat ansåg då att han inte gjorde något fel utan kommer att köra lika i fortsättningen. Jag vet inte om pressen från hemmapubliken blev för hög, men han kom rätt hårt till andra kurvan och körde på Vettel bakifrån. Inte nog mer det, Vettels Ferrari sladdade mot Kvyats stallkamrat Daniel Ricciardo vars bil också skadades. Alla kunde fortsätta, men bara sekunder efter körde den ”ryska torpeden” en andra gång på Vettel och nu med sådan kraft att tyskens lopp var över. När man senare såg incidenten från Vettels incar kamera saktade han in just innan den andra påkörningen trots att det till synes inte fanns orsak. Händelsen kommer säkert att utredas och förhoppningsvis får vi veta hur och varför det hände.

Lewis Hamilton har inte turen på sin sida för tillfället. För andra racehelgen i rad krånglade bilen i kvalet och nu startade han från 10. rutan. Till slut körde han upp till andra men hade aldrig riktigt reella chanser att knipa segern. I ett skede fick han problem med vattentrycket, vilket slutligen spolierade vinstchanserna.

Nico Rosberg har desto mera flyt i sitt körande. Fjärde segern på lika många lopp i år, och räknar man senaste säsong var det sjunde raka segern. En prestation som bara Vettel med nio raka segrar och Alberto Ascari och Michael Schumacher med lika många var som Rosberg klarat av. Nu har Rosberg alla tiders chans att ta det efterlängtade världsmästerskapet. Nu måste jag lite dra ”hemåt” också. Han har mera än tidigare börjat värdesätta sina finska rötter. I intervjun efter loppet med Mervi Kallio från finsk TV, svarade han inte först på hennes fråga, utan ville försäkra sig om att Valtteri Bottas blev fjärde efter Kimi Räikkönen som han visste var tredje. När han fick bekräftat att så var fallet konstaterade han att det är fint med tre förare med finskt pass bland fyra bästa. Så senast nu är han åtminstone lite ”vår” förare.

Williams gjorde ett bra lopp, det bästa den här säsongen, med Felipe Massa på femte plats efter Bottas. Också McLaren fick båda förarna på poängplats, Fernando Alonso på sjätte och Jenson Button på tionde. Hittills hade bara Stoffel Vandoorne, som ersatte en skadad Alonso i Australien, tagit poäng för stallet den här säsongen.

Dansken Kevin Magnussen tog Renaults första poäng efter comebacken som fabriksstall med sin sjunde plats. Marcus Ericsson gjorde vad han kunde med en bil som hör till de absolut sämsta i fältet. En fjortonde plats är inte fy skam, i synnerhet när stallkamraten Felipe Nasr lev två placeringar bakom. Romain Grosjean tog igen några poäng åt Haas. Inte illa att ha tagit poäng i tre race av fyra.

Under loppet och efter spekulerades det i om och i så fall hur mycket Hamilton vann i starten på att köra första kurvan alldeles för brett och långt utanför banan. Det fanns lite trafik framför honom och han valde i ett tidigt skede att köra kurvan rakt i stället för att bromsa in bakom andra. När man senare såg repriserna såg man att han skulle ha kunnat bromsa in men kanske förlora någon placering och kanske hamnat i krasch där Kvyat andra gången körde på Vettel. Dessutom kom han tillbaka på banan ungefär där han annars skulle ha varit så det han vann i placeringar var ytterst marginellt om något alls. I sådana situationer finns det ingen tid att fundera, Hamilton handlade instinktivt och åtminstone jag tycker att saken kan vara slutdiskuterad. Dessutom har det absolut ingen betydelse vad vi anser på bloggar och social media, det finns officiella domare som sköter det här.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s