Världens bästa F1 förare är utsedd

Nu har man på vetenskaplig basis analyserat och kommit fram till vem som är den bästa föraren genom tiderna.

Juan Manuel Fangio är den främste i världen enligt en undersökning.

Juan Manuel Fangio är den främste i världen enligt en undersökning.

Så länge man kört F1 har man säkert diskuterat och debatterat om vem som är den främste. Långt är det ju fråga om tycke och smak. Det är naturligtvis oerhört svårt att kunna jämföra förare från t.ex. 1960-talet med dagens förare.

Dr Andrew Bell från Sheffield Methods Institute har gjort ett seriöst försök att räkna ut vem som är den främste. Han har använt sig av statistisk analys och med hjälp av den försökt räkna ut hur bra förarna är på basen av sin talang och uteslutit stallens inverkan på förarnas framgång. Undersökningen kom fram till att stallet har en enorm betydelse.

Ser man bara till olika rekord och räknar framgång efter det är Michael Schumacher i en klass för sig. Men enligt den här undersökningen är han inte den främste genom tiderna. Här behandlas han också som två olika personer, den Schumacher som avslutade karriären 2006 och den som gjorde comeback och sen slutade för gott 2012.”Michael -06″ är tredje på listan, medan ”Michael -12” är bara nionde eftersom de tre säsongerna i Mercedes – som då var betydligt svagare än idag – drar ner en hel del.

Den bäste genom tiderna enligt den här undersökningen är Juan Manuel Fangio som vann fem VM-titlar på 1950-talet. Andra är fyrfaldige världsmästaren Alain Prost och tredje (om vi räknar bort ”Michael -06”) är tvåfaldige mästaren Jim Clark.

Vad som lite överraskar mig är att det inte finns någon finländare riktigt högt upp, trots att Finland enligt vissa synsätt kan räknas till en relativt stor F1-nation. Kimi Räikkönen är bäste finländare på 34. plats och Keke Rosberg kommer på en 44. plats. Han slår ännu sonen och ”halvfinländaren” Nico Rosberg som är 49. Tvåfaldige världsmästaren Mika Häkkinen kommer inte ens med på denna topp50-lista. Det gör inte heller Niki Lauda med tre titlar, medan Christian Fittipaldi som antagligen är ganska okänd för den stora allmänheten är 11. på listan. Enligt Dr. Bell kommer Lauda inte ens med på topp100-listan. Det som känns extra bittert (stor ironi) är att Sveriges Ronnie Peterson finns på listan på en fin 21. plats och alltså före alla finländare.

Av nu aktiva förare finns sju med på listan (inom parentes placering på topp50-listan): 1. Fernando Alonso (6), 2. Sebastian Vettel (10), 3. Lewis Hamilton (12), 4. Jenson Button (16), 5. Daniel Ricciardo (32), 6. Kimi Räikkönen (34), 7. Nico Rosberg (49).

Nåja, vetenskaplig kan man kanske inte kalla den här rapporten. Dr. Bell säger också att meningen med studien är bara att ge en statistisk synvinkel på debatten om den främste föraren.

Hela den 47 sidor långa rapporten kan laddas ner härifrån.

Hela topp50-listan. Skärmdump från GrandPrix247.com.

F1 top50

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s