Funderingar efter Bahrains GP

Det finns både bra saker och mindre bra saker att säga om årets F1-cirkus.

Det att man införde tre olika gummiblandningar har varit ett positivt beslut. Det ger utrymme för olika strategier och gör loppet mera oförutsägbart. Vilket också säkert var tanken med det. Även om alla ändringar (kvalsystemet) inte lett till önskade resultat.

Haas må ha fått en del kritik för sitt sätt att köpa alla tillåtna komponenter, men nog har det varit ett lindrigt sagt lyckat koncept. Romain Grosjean blev sjätte i första loppet och femte idag. Det har visserligen gått sämre för Esteban Gutierrez, men Grosjeans insats visar ändå att man gjort rätt och är ett konkurrenskraftigt stall. En som kritiserat Haas strategi är Pat Symonds i Williams. Och han/de har all anledning att vara oroliga för Haas. Williams såg riktigt svaga ut och hade inte mycket att säga till om i tvekamper mot andra.

För Ferrari har säsongen börjat aningen blandat. Man verkar ha fart i loppen, men tillförlitligheten verkar lämna övrigt att önska. Kimi Räikkönen avbröt i Melbourne medan Sebastian Vettel körde i mål som tredje, medan Räikkönen nu var andra och Vettels bil stannade redan på uppvärmningsvarvet. Det kan förstås vara tillfälligheter och ”barnsjukdomar” i början av säsongen. Det har ju ryktats i media om dylika problem för italienarna, vilket har dementerats av stallet. Naturligtvis.

Stoffel Vandoorne gjorde mer under helgen än McLaren hade kunnat kräva av honom. På torsdag morgon var han ännu i Japan och visste inte att han skulle köra F1 i helgen, och på söndag kväll tog han sitt första poäng i F1-karriären som förhoppningsvis snart kommer igång på allvar. Jenson Buttons bil stannade redan efter några varv. Vilket var harm, det hade varit roligt att se hur Vandoorne hade klarat sig i jämförelse med sin långt mer erfarne stallkamrat.

Sauber var 12. och 14., en jämntjock insats som knappast leder till några jubelrop. Min farhåga är att man inte kommer att stiga nämnvärt. Ekonomiska läget är dåligt och att utveckla bilen kostar pengar. Idag höll Manor jämna steg med Sauber och Pascal Wehrlein kom i mål mellan Marcus Ericsson och Felipe Nasr.

Manor ja, de verkar ha tagit ett rejält kliv framåt. Men det var väntat; årets Mercedes är ljusår bättre än Ferraris 2014 års kraftenhet som man använde senaste säsong. Jag tror att Wehrlein kommer att kunna utmana Sauber i lopp som lopp. Om Rio Haryanto kan det återstår att se. Jag tror att hans uppgift mera är att hämta pengar till stallet, men kanske han ibland kan glimma till.

Men vad sysslade Force India med idag då? De kom i mål som 15. och 16. och hade bara Haryanto bakom sig. Förhoppningsvis bara en ”tillfällig störning”, Nico Hülkenberg var ju sjunde i Melbourne.

Och Mercedes är ju fortsättningsvis starka. Lewis Hamiltons bil skadades lätt i starten när han och Valtteri Bottas körde ihop, annars hade Räikkönens andra plats kanske ha varit hotad. Hamilton och Bottas körde ihop, och finländaren fick ett drive-through straff för det. Inte helt rätt enligt mig. Han var redan bredvid Hamilton när denna svängde tvärt framför Bottas och inte lämnade tillräckligt utrymme.

Är Fernando Alonso i körskick om två veckor eller får Vandoorne fortsätta? Jag tror att Alonso kör, men det är säkert skönt för stalledningen att veta att man har en reservförare som kunde vara tävlingsförare i så gott som vilket stall som helst.

 

Annonser

3 kommentarer på “Funderingar efter Bahrains GP

 1. Förhoppningsvis kommer några stall att vara konkurrensstarka , annars kommer det att vara lika tråkigt som 2015 . Som det ser just nu är Mercedes snabbaste

  Gilla

  • Mercedes är säkert snabbaste stall, men Kimi visade idag att Ferrari kanske inte ligger så långt efter. Ifall motorn håller.

   Gilla

 2. Förhoppningsvis kommer Ferrari och andra stall att kunna vara lika snabba som Mercedes.
  Kimi körde med still hela loppet, det verkar som om den gamle Kimi är tillbaka. Än finns det krut i gubben.
  Det finns ju duktiga förare men dåliga bilar,jag tror fortfarande på Massa , Ricciardo och Hülkenberg men både Button och Alonso har ingen chans längre

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s