För mycket politik och prestige som styr F1

Idag har man igen diskuterat kvalsystemet men under 90 minuter kom man inte fram till något enhälligt beslut och man fortsätter på torsdag.

Det hela börjar ta fullständigt farsartade dimensioner. Stallcheferna, Bernie Ecclestone som representerar Formula One Management (FOM) som äger kommersiella rättigheterna, FIA ordföranden Jean Todt och Pirellis motorsportchef Paul Hembery samlades och diskuterade hur man ska köra kvalet. Stallen vill gå tillbaka till senaste års modell, men FIA (Todt) och FOM (Ecclestone) vill inte gå tillbaka till det utan man ska ha något nytt. FIA och FOM tror att det är mer förvirrande för fansen att gå tillbaka. En syn som inte delas av stallcheferna.

De här mötena verkar gå ut på att hitta på ytterligare nya modeller för kvalet. Nu kastades ett förslag fram av FIA om att startordningen skulle avgöras på basen av den sammanlagda tiden av de två snabbaste varven. Enligt uppgifter ska man välja mellan det förslaget eller att fortsätta med nuvarande elimineringssystem. Det nya förslaget kunde ha en chans att gå igenom eftersom det skulle vara närmare det gamla systemet som stallen skulle vilja gå tillbaka till. Men det finns en hel del som bör utredas och funderas igenom också där. Däcken är en viktig del också här. Och på torsdag ska man alltså ta ställning till det här förslaget.

Enligt Red Bulls Christian Horner är de flesta överens om att nuvarande modell inte fungerar speciellt bra. Claire Williams hoppas på något som fungerar för alla, som är enkelt för fansen att förstå och som ger fler bilar på banan.

Innan mötet kläckte Mercedes Toto Wolff ur sig att de som motsätter sig en återgång till gamla systemet ”borde korsfästas”. Undrar vad herrarna Todt och Ecclestone anser om det förslaget. Också Kimi Räikkönen uttalade sig om den här beslutsångesten som verkar råda.
”Det finns så mycket politik och bullshit att det ibland är fullständigt idiotiskt. Utomstående ser säkert på oss och tänker: så otroligt dumma människor, vad tänker dom egentligen?”

Själv har jag inte förstått från första början varför man måste ändra på kvalet överhuvud taget. Enligt mig och i alla fall flera förare var det den del av F1 som fungerade bäst. Man klubbade igenom det nya elimineringssystemet med mycket snabb tidtabell. Det visade sig sedan att det inte fungerar som man hade tänkt sig, men det ligger så mycket prestige i det att man inte kan medge att det är en total flopp och gå tillbaka till det gamla som man påstår (FIA och FOM) att inte fungerar.

Precis som Räikkönen sa, för mycket politik.

 

Annonser

2 kommentarer på “För mycket politik och prestige som styr F1

    • Jag har svårt att tro att någon vinner på det här. Precis som Kimi sade, utomstående ser på F1 som en samling idioter.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s