Varför finns det inte plats för de bästa talangerna i F1?

Stoffel Vandoorne körde idag sitt första F1-kval, och imponerade stort på mig i alla fall.

Fernando Alonso fick veta på torsdag morgon att läkarna inte ger honom tillåtelse att köra Bahrains GP p.g.a. skador från utkörningen i Australiens GP. Då var det McLarens reservförare Stoffel Vandoorne som fick veta att han ska ersätta Alonso och flög då till Bahrain. Vandoorne gjorde ett fint kval och startar loppet från 12. rutan medan stallkamraten och världsmästaren från 2009 Jenson Button startar från 14. rutan.

Vandoorne förlorade mästerskapet i GP2 2014 till Jolyon Palmer, men vann 2015 i alldeles suveränt överlägsen still med 341.5 poäng mot tvåan Alexander Rossi som samlade ihop 181.5 poäng. Redan det berättar att han är en exceptionell talang. Lägg till hans insats i dagens kval, och man kan inte annat än förundra sig över att han kör i japanska Super Formula-serien och inte som ordinarie i något F1 stall.

Vad som är orsaken till det vet jag inte men man kan ju spekulera. Är det bara otur, för i F1 gäller det ju också att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Och, kanske ännu viktigare för unga förare i dagens läge, det gäller att ekonomisk uppbackning för att kunna köpa sig en förarplats. När Vandoorne blev tvåa i GP2 2014 var Felipe Nasr tredje, och körde redan 2015 i F1 för Sauber. Rio Haryanto, som kör för Manor fr.o.m. i år, var 15. i GP2 2014 och fjärde senaste år. Både Nasr och Haryanto har sponsorer som ser till att stallet får pengar, medan Vandoorne ”bara” har sin talang att komma med. Och i mindre stall betyder pengar tyvärr mer än talang.

Men efter insatsen idag, som han förhoppningsvis ännu kan förvalta på ett bra sätt i morgon, tror jag att många stall kan bli intresserade av honom inför 2017. Buttons framtid i McLaren och F1 var osäker redan efter 2014, och möjligen vill man föryngra förarbesättningen efter den här säsongen eftersom varken Button (36) eller Alonso (34) är några ungdomar längre. Då kan jag inte tro annat än att Vandoorne, som fyllde 24 för drygt en vecka sen, ligger bra till.

Det är i alla fall säkert att vi kommer att få se #47 i toppen av F1 ännu. Annars är något fundamentalt fel med sporten om det inte finns en förarplats för en förare av Vandoornes kaliber.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s