Säsongen 2016 är igång

Det blev en relativt fartfylld och händelserik öppning på säsongen 2016 med dubbelseger för Mercedes som ändå inte på något vis dominerade.

Alonso klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

Alonso klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

Det blev delvis en upprepning av Australiens GP 2015. Mercedes tog dubbelseger, om än i annan ordning än i fjol. Sebastian Vettel var tredje och Kimi Räikkönen avbröt.

På 17. varvet såg vi stor dramatik när Fernando Alonso körde på Esteban Gutierrez vid ett omkörningsförsök. Alonsos McLaren slog runt flera varv innan den landade i skyddsvallen. Han kunde ändå stiga ur vraket. Efter en obligatorisk läkarundersökning konstaterades han vara oskadad. Loppets bröts för en stund för att man skulle kunna städa upp allt bråte från banan. Och det fanns en hel del.

Loppets stora positiva överraskning var utan vidare Haas F1 Team. Romain Grosjean tog bilen i mål på en sjätte plats och belönades med åtta poäng. Grosjean medgav att man hade lite hur i.o.m. Alonsos krasch, men då tappade man ju också Gutierrez. Haas har nu redan efter ett lopp tagit mer poäng än de tre stall som debuterade 2010 tagit på sammanlagt 14 säsonger. En annan sak är sen att lyckas hålla sin plats i mellanskiktet men för spänningens skull är det trevligt om de skulle hålla sig där.

Mercedes tog en dubbelseger, men dominerade inte. Båda Ferraribilarna körde förbi i starten och allt såg bra ut tills Alonsos krasch där man missade grovt i taktiken och gjorde omstarten med mjuka (soft) däck medan Mercedes valde medium. Mercedes körde i mål med de däcken medan Vettel tvingades göra ett däckbyte och föll bakom Lewis Hamilton. För Räikkönen tog loppet slut med motorhaveri på 22. varvet

För de tre övriga nordborna finns inte heller så mycket positivt att nämna. Valtteri Bottas var den enda som kom på poängplats med sin åttonde plats. Han startade från 16. rutan trots att han var 11. i kvalet, men man bytte växellådan i hans bil och för det fick han ett fem startrutors straff. Kevin Magnussen körde in som 12. i sitt comebacklopp. Marcus Ericsson råkade ut för ett drive-through straff för att stallpersonalen jobbade på hans bil efter 15 sekunders signalen inför omstarten efter Alonsos krasch. Regler är regler, men ännu en gång tycker jag det är helt fel att föraren ska bestraffas för något han inte kan påverka. Senare tvingades han avbryta av orsak som jag inte vet i det här skedet.

På morgonen samlades stallcheferna till ett krismöte sammankallat av Bernie Ecclestone. Där kom man enhälligt fram till att man vill gå tillbaka till det gamla kvalsystemet och skippa det som togs i bruk inför den här säsongen. Beslutet ska ännu godkännas av F1 kommissionen, men det torde närmast vara en formalitet.

Uppdatering:
Anledningen till att Ericsson bröt, enligt Janne Blomqvist på Viasat Motor:
”I samband med den [rödflagg efter Alonsos krasch] så inträffade dock en sak på Ericssons bil som man ändå får anse som väldigt ovanlig. Under rödflaggen när bilarna stod i depån lyckades man klämma fast ett spännsnöre till däckvärmarna som hamnade i kläm ordentligt. Det var när man försökte få bort detta snöre som man jobbade för länge på bilen innan omstart vilket gav Marcus Ericsson en drivethrough, samma snöre gjorde att hjulet inte satt fast på ett korrekt sätt vilket i sin tur gjorde att drivaxeln gick sönder och tvingade Ericsson att bryta.”

 

Annonser

2 kommentarer på “Säsongen 2016 är igång

 1. Tillbaka till det gamla.
  Mercedes i pole position
  Ferrari kör om Mercedes vid starten.
  Mercedes avvaktar .
  Räikkönens bil ger upp.
  Ferrari Tappar.
  Rosberg och Hamilton etta och tvåa följda av Vettel.

  Gilla

  • Jo, det är ett faktum. Men jag tror ändå att skillnaden är mindre än under de två senaste åren. Ferrari föll på usel strategi idag, och Räikkönens tekniska problem.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s