Rosberg avslutar säsongen med en seger i Abu Dhabi

Nico Rosberg avslutade säsongen med seger i de tre avslutande loppen, och segern idag i Abu Dhabi var kanske den mest övertygande.

Rosberg vann de tre sista loppen säsongen 2015.

Rosberg vann de tre sista loppen säsongen 2015.

Det har förekommit spekulationer i media om att Rosbergs dominans i slutet av säsongen inte beror på att han skulle ha blivit bättre utan på att Lewis Hamiltons motivation dalat efter att han säkrat totalsegern. Hamilton själv dementerar de påståenden, och idag funderade han över teamradion på flera olika strategiändringar för att komma före Rosberg i mål. Medan Rosberg bara gjorde sitt och kom först i mål. Det var första gången han lyckats med tre segrar i rad i F1, och det torde höja självförtroendet inför kommande säsong.

Kimi Räikkönen startade från tredje rutan och kom i mål på samma placering och gjorde alltså Mercedesduon sällskap på podiet. Och han höll ganska jämna steg med Mercedes, han tappade omkring 20 sekunder till Rosberg och 12 till Hamilton. Sebastian Vettel som efter en misslyckad tidskörning på lördagen startade från 16. rutan körde upp till sig fjärde plats men kom aldrig så högt att han ens skulle ha kunnat utmana sin stallkamrat om tredje platsen.

Trots att Williams hör till toppstallen har man stora problem med depåstoppen. Ofta har man gjort taktiska missbedömningar och tagit in förarna för däckbyten ett par varv för sent och gett sekunder till konkurrenterna. Stoppen är ofta också långsamma. Men idag gjorde man ett stort misstag då man släppte iväg Valtteri Bottas efter första depåstoppet medan Jenson Button körde till egen ruta. Bilarna körde lätt ihop och Bottas framvinge skadades. Han måste alltså köra ett helt varv med en halv vinge och sen komma in igen. Dessutom fick han ett 5 sekunders tidstillägg som avtjänades vid följande stopp. Depåstoppen är något som Williams definitivt måste finslipa. Bottas slutplacering var 13. För Bottas stallkamrat Felipe Massa gick det bättre, han kom i mål på en åttonde plats.

Det betyder också att Räikkönen vann ”finländska mästerskapet” mot Bottas som ledde med ett poäng före Abu Dhabi. Fast jag tror inte att någondera har så stor skillnad om man är fjärde eller femte.

Marcus Ericsson var idag 14. precis bakom Bottas och slog Felipe Nasr som var 15. Säsongen blev inte den framgång som försäsongens tester tydde på att den kunde bli. Sauber såg då ut att kunna köra om poängplatser, men allt eftersom säsongen gick framåt gick Sauber bakåt. Ericsson och Nasr gjorde vad dom kunde, men ett stall med liten budget och knappa resurser kan helt klart inte utveckla bilen i samma takt som toppstallen.

För McLaren blev första året med Honda inte heller den framgång man hade hoppats på. Små framsteg gjorde man visserligen, men kunde aldrig utmana de stora stallen. Så där är man säkert nöjd med att säsongen är över och man får börja se framåt mot 2016.

Nu är det nästan fyra månader innan säsongen 2016 startar 20. mars i Melbourne, Australien. Men mycket händer förhoppningsvis innan dess. Går allt som det ska kommer Renault inom den allra närmaste framtiden att berätta om sitt köp av Lotus och återvända som fabriksstall. Och Red Bull ska berätta om sin motorleverantör som med största sannolikhet är Renault i någon form.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s