Rosberg vann igen och är snabbaste man för tillfället

Nico Rosberg gjorde samma sak som senast i Mexiko, d.v.s. vann loppet från början till slut med undantag för depåstoppen då han tillfälligt ”lånade ut” den platsen till Lewis Hamilton.

Säsongen hade varit betydligt intressantare om Rosberg inte sparat på krutet tills mästerskapet avgjorts till Hamiltons fördel. Visst kan man kanske påstå att Hamilton inte har samma motivation längre som innan han avgjort säsongen, men jag tror inte på den förklaringen. Hamilton försökte verkligen i ett skede komma förbi utan att lyckas. Och man såg på Hamilton efter loppet att det verkligen grämde den trefaldige världsmästaren att för andra loppet i rad förlora mot sin stallkamrat. Så Rosberg var bättre än Hamilton idag. Ingen tvekan om det.

Sebastian Vettel stod på podiet idag för 13. gången den här säsongen med sin tredje plats. Han slog fyran Kimi Räikkönen med en dryg halv minut. Och de här fyra var de enda på samma varv i mål. Femman Valtteri Bottas var redan ett varv efter Rosberg.

Det var ett lopp med rätt många omkörningar, dels för att det är en relativt kort bana, men också för att strategierna mellan stallen och t.o.m. inom stallen skilde sig rätt mycket beträffande däcken. Så mycket hände inte, förarna körde utan kollisioner trots många omkörningar. Pastor Maldonado körde visserligen ihop med Marcus Ericsson, men båda kunde ändå fortsätta utan skador på bilarna.

För Carlos Sainz var loppet över innan det ens började. På varvet till starten stannade bilen. Man fick den till depån varifrån han sen startade, men avbröt redan på första varvet. Han var också den enda föraren som avbröt idag. Vad som dock är ganska ofattbart är att man inte tog in säkerhetsbilen eller virtuella säkerhetsbilen trots att Sainzs bil stannade delvis på banan. Bara gul flagga viftade man med där trots att funktionärerna jobbade i praktiken på banan. Stort minus åt Charlie Whiting och FIA.

Med ett lopp kvar har Rosberg säkrat andra och Vettel tredje platsen i mästerskapet. Men kampen om fjärde platsen går ännu het mellan Bottas och Räikkönen där Bottas leder med en futtig poäng. Felipe Massa är 25 poäng bakom Bottas så det är mycket osannolikt att han kommer ikapp sin stallkamrat, men teoretiskt möjligt.

Om två veckor körs alltså avslutningsloppet i Abu Dhabi, och  för finländska tittare vill jag påpeka att loppet kan ses gratis live i MTV3 och inte bara på betalkanalen MTV Max som normalt.

Uppdatering 16.11 2015
Massa har blivit diskvalificerad efter loppet (se separat inlägg). Williams har överklagat, men står FIA fast vid sitt beslut betyder det att han inte kämpar om fjärde platsen i mästerskapet med Bottas och Räikkönen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s