Honda vill leverera kraftenheter till Red Bull

Red Bulls stallchef Christian Horner säger att man på Honda är intresserade av att leverera kraftenheter till Red Bull, men det är McLarens VD Ron Dennis som sätter sig på tvären.

McLarens Dennis vill inte att Horners Red Bull ska få Hondas kraftenheter.

McLarens Dennis vill inte att Horners Red Bull ska få Hondas kraftenheter.

Red Bull befinner sig i en besvärlig situation när man är utan leverantör av kraftenheter för säsongen 2016 och framåt. Anledningen är att man sade upp kontraktet med Renault i förtid eftersom samarbetet inte fungerat riktigt friktionsfritt. Red Bull beskyller den franska tillverkaren för att inte kunna leverera tillräckligt bra kraftenheter. Så man sade upp kontraktet när man trodde att man hade en överenskommelse med Mercedes. Vilket man enligt Mercedes inte hade, och tyskarna meddelade att man inte kommer att leverera sina kraftenheter till Red Bull. Ferrari vill inte heller förse en stark konkurrent med kraftenheter, men nog systerstallet Toro Rosso som man inte anser vara ett lika stort hot.

Red Bull har förhandlat med Honda, vilket tyder på en liten desperation eftersom japanerna varit sämre än Renault den här säsongen då man gjorde comeback i F1. McLaren och Honda har en överenskommelse där McLaren med Dennis i spetsen kan lägga in veto mot att Honda skulle förse andra stall med kraftenheter.

Men nu verkar det inte vara riktigt så enkelt för McLaren att stoppa Honda. Enligt Bernie Ecclestone har Honda ett avtal med Internationella motorsportförbundet FIA och Formula One Management (FOM) som äger de kommersiella rättigheterna till F1-serien. Avtalet går ut på att Honda under sitt första år i F1 får leverera till ett stall, men under det andra året ska leverera till två och under tredje året till tre stall om det finns efterfrågan. Angående det här avtalet vill Horner inte uttala sig, det är enligt honom en diskussion som ska föras mellan Honda och FIA/FOM.

Red Bull kan ha ett annat alternativ

Ghosn kan rädda Red Bull med en namnlös Renault.

Ghosn kan rädda Red Bull med en namnlös Renault.

Nu har också ett annat alternativ dykt upp för Red Bull. Det finns uppgifter om att Renaults styrelseordförande Carlos Ghosn skulle vara villig att sälja Renaults kraftenheter åt Red Bull i fortsättningen, men utan Renaults namn. Det här i ett försök att se till att Red Bull stannar i F1. Det är ännu oklart om kraftenheterna skulle ha ett annat namn eller vara helt utan namn. Redan den här veckan kan man eventuellt fatta ett beslut om att gå vidare med den här idén.

Men tiden börjar rinna ut för Red Bull. Horner har sagt att innan medlet av november måste ett definitivt beslut fattas för att man ska hinna med till försäsongens tester. Och det är redan mycket sent. Enligt tekniska expertkommentatorn Ossi Oikarinen på finska MTV borde man ha allt det här klart någon gång i maj eller juni för att hinna finslipa alla detaljer. Så även om man får ett avtal till stånd inom de närmaste veckorna kommer det att bli en mycket arbetsdryg vinter i stallets fabrik i Milton Keynes.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s