Hamilton säkrade mästerskapet i USA

Lewis Hamilton vann loppet i USA och säkrade tillika segern totalt i årets serie.

Det blev ett mycket spännande lopp på en bana som var våt i starten men torkade upp efter hand. Red Bull kunde ge Mercedes en ordentlig match i inledningen, och t.o.m. Hamilton hade tidvis problem att hänga med Red Bull. Men när banan torkade upp och man kunde köra för fullt hängde Red Bull med Renaults kraftenheter inte alls med.

Både Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel fick nya komponenter i kraftenheten inför helgen vilket betyder att de också fick 10 startrutors straff som ”belöning”. Båda gjorde bra start och steg många placeringar. Vettel kämpade t.o.m. om segern, men p.g.a. två episoder med säkerhetsbilen försvann de chanserna. Men han tog ändå en tredje plats bakom Hamilton och Nico Rosberg. Räikkönen igen gjorde ett misstag efter att han bytt till torrvädersdäck på den ännu ställvis våta banan och körde i muren. Han kunde köra till depån för byte av framvinge och däck och kunde fortsätta, men kylningen till ena sidans frambroms hade också skadats och några varv senare tvingades han köra till depån och avbryta.

För Valtteri Bottas slutade loppet på samma sätt som för Räikkönen. Bilen hade problem och han körde in till depån och avbröt redan efter sju varv. Felipe Massas bil höll bara 24 varv och han bröt på samma vis som Bottas. En tung dag för Williams alltså. Det är ändå första gången sen Brasilien 2012 som båda Williamsbilarna avbrutit i samma lopp.

På samma varv som Räikkönen avbröt stannade Marcus Ericssons Sauber på banan och loppet var över också för den tredje nordbon. Ericsson berättade över radion att motorn tappade kraft. Idet här skedet ledde Rosberg med 12 sekunder över Hamilton, men tappade det försprånget eftersom säkerhetsbilen tvingades in för att man skulle få bort Ericssons bil.

Med 13 varv kvar körde Daniil Kvyat in i ett skyddsräcke och den andra episoden med säkerhetsbil var ett faktum. Igen tog Hamilton då in på Rosbergs försprång som visserligen var mindre den här gången. Med några varv kvar gjorde Rosberg ett litet misstag och Hamilton kunde köra förbi till seger i både loppet och mästerskapet. Det var hans andra i följd och tredje totalt.

Bara 12 bilar kom i mål och några positiva överraskningar såg vi. Toro Rossos Max Verstappen och Carlos Sainz gjorde åter fina lopp och kom i mål på placeringarna fyra respektive sju. Sergio Perez som i Sotji överraskade de flesta med sin tredje plats gjorde nästan lika bra ifrån sig i USA med sin femte plats. Men en av de största överraskningarna var säkert Jenson Buttons sjätte plats. De tre sista poängplatserna gick till Pastor Maldonado, Felipe Nasr och Daniel Ricciardo. Ricciardo tappade ordentligt på slutet och fick nöja sig med ett tröstepoäng trots att han t.o.m. ledde loppet i början och t.o.m. Hamilton hade problem med australiensaren.

Redan inkommande helg kör man i Mexiko, på den alldeles nya banan där.

(Rapporten kom först idag p.g.a. att loppet slutade först några minuter före 23 finsk tid och jag måste hinna få några timmars sömn.)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s