Mercedes och Hamilton är tillbaka

Efter Mercedes svacka i Singapore visade Lewis Hamilton att det bara var ett olycksfall i arbetet och körde från andra startrutan till en övertygande seger.

Egentligen finns det inte så mycket att säga om loppet. Det mesta som hände under loppet såg vi redan i starten. Daniel Ricciardo och Felipe Massas körde bokstavligen däck mot däck och båda fick punktering och hade nästan ett varv att köra innan man var i depån för däckbyte. Loppet var i praktiken över för båda, Ricciardo slutade på en 15. plats och Massa 17. med bara Manor efter sig och landsmannen Felipe Nasr som körde in i depån och avbröt med bara ett par varv kvar. Nasr var för övrigt den enda som avbröt idag.

I starten var det hård kamp mellan Mercedesförarna, men det var Hamilton som drog det längre strået och Nico Rosberg körde av banan och tappade några placeringar som han under loppets gång ändå tog tillbaka och fullbordade stallets dubbelseger. Ferrari lade beslag på de två följande placeringarna med Sebastian Vettel på tredje och Kimi Räikkönen på fjärde plats. Räikkönen vann kampen om ”finska mästerskapet” mot Valtteri Bottas som var femte, ca. tre sekunder efter Räikkönen i mål.

Lotus som har mycket stora ekonomiska problem, och vars personal Bernie Ecclestone hjälpt för att de ens skulle få mat under Japans GP, gjorde med tanke på omständigheterna ett strålande lopp. Romain Grosjean kom i mål på sjunde plats och Pastor Maldonado bara 1.2 sekunder efter på åttonde plats. Också Toro Rossos ynglingar Max Verstappen och Carlos Sainz gjorde väl ifrån sig och kom i mål på de två sista poängplatserna. Nico Hülkenberg som startade från 14. rutan körde ett fenomenalt lopp och slutade på en för stallet riktigt fin sjätte plats.

Något som förundrade många under loppets gång är Fernando Alonsos beteende. Att McLaren-Honda tappar i prestanda mot de flesta stall vet vi alla, men att Alonso under Hondas hemmalopp i Japan så totalt saknar omdöme att han över radion i ren frustration säger att han kör med GP2-motor höjer definitivt inte moralen inom stallet. Men sen har han väl inte direkt gjort sig känd som någon större lagspelare heller.

En intressant vecka ligger framför. Måndagen kan bli mycket avgörande för Lotus framtid. Renault borde då avgöra om man tar över stallet eller inte. Om inte är det troligt att stallet hamnar under likvidation. Haas F1 Team har sammankallat till presskonferens i högkvarteret i Kannapolis, USA på tisdagen. Då är det troligt att man offentliggör åtminstone ena föraren för 2016, som tros vara Grosjean. Men på tisdag vet vi mer om det.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s