Rosberg tog pole position i tidskörning fullt av avkörningar

Marcus Ericsson hörde till dem som hade otur p.g.a. avkörningar medan Nico Rosberg hörde till de stora vinnarna och startar från första rutan i Japans GP.

Marcus Ericsson fick sladd och körde av i Q1, men bilen klarade sig oskadd och han kunde fortsätta. Men när han sen skulle göra sitt enda snabba varv i slutet av Q1 hade Max Verstappens bil stannat vid banan med gul flagg som följd. Det här förstörde Ericssons chanser till bästa möjliga tid och en trolig plats i Q2 eftersom han bara var drygt två tiondelar efter Fernando Alonso som tog sig som sista man till Q2. Ericsson startar från 17. rutan men slog ändå stallkamraten Felipe Nasr med en tiondel.

Rosberg tog alltså pole position med sitt första försök i Q3. Lewis Hamilton gjorde ett stort misstag när hjulen låste sig i hans första försök och flera chanser gavs inte. Med under en minut kvar av tidskörningen körde Daniil Kvyat in i däckvallen och bilen slog runt innan den landade på rätt köl. Kvyat klarade sig oskadd, men tidskörningen avbröts eftersom det bara var 36 sekunder kvar och ingen skulle hinna köra uppvärmningsvarv på den tiden.

Kimi Räikkönen hade troligen kunnat bättra sin tid, eftersom han inte lyckades riktigt bra i första försöket. Han startar från sjätte rutan medan Sebastian Vettel startar från rutan framför på gridden, alltså fjärde. Valtteri Bottas var tredje snabbast och Felipe Massa femte mellan de båda Ferarribilarna.

För Manor är det här en känsloladdad helg. Det var ju här för ett år sen som Jules Bianchi kraschade med en bärgningstraktor och senare avled av skadorna. Stallchef John Booth ber också folk respektera att stallet vill bearbeta internt och privat erfarenheten att återvända till Suzuka. Ett litet glädjeämne och något som kan skingra tankarna är att man fick fira Alexander Rossis 24-årsdag på fredagen. Rossi hade problem i tidskörningen och stannade utanför 107% kvaltiden. Han måste få lov av domarna att delta i loppet, men på basen av de senaste årens ageranden ska det inte vara mer än en formalitet.

Europeiska F1-fansen kan glömma sovmorgonen på söndag för loppet startar kl. 7 svensk tid och 8 finsk tid. Men vem behöver sömn när man kan få en rejäl adrenalinkick istället?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s