Vindtunnlar kan förbjudas i F1

På sitt möte senaste vecka röstade strategigruppen i Formula 1 för ett förbjudande av vindtunnlar, som en del i planen att skära ner på kostnaderna.

Saubers vindtunnel i Hinwil, Schweiz.

Saubers vindtunnel i Hinwil, Schweiz.

Ferrari, Mercedes och Williams motsatte sig förslaget att förbjuda vindtunnlarna, men de övriga tre; Red Bull, McLaren och Force India som vill förbjuda dom fick FOM som äger de kommersiella rättigheterna och motorsportförbundet FIA med sig. För att det här ska gå igenom krävs ännu ett godkännande av F1-kommissionen och FIAs motorsportråd.

Stallen har satsat miljoner på sina vindtunnlar så det är förståeligt att det finns stall som motsätter sig förslaget. Det skulle också drabba Toyota som har en tunnel i Köln i Tyskland som används av de mindre stallen.

De pengar man sparar på att förbjuda tunnlarna skulle till en del gå till att utveckla CFD-metoden. (CFD = Computational fluid dynamics, på svenska beräkningsströmningsdynamik). Ossi Oikarinen, med ett förflutet som ingenjör i Arrows, Toyota, BMW Sauber och Ferrari och numera teknisk expertkommentator hos finska TV-kanalen MTV’s F1-team, berättar lite om utmaningarna med förändringen från vindtunnlar till CFD.

Enligt Oikarinen har man nytta av CFD, men eftersom tester på bana har begränsats till ett minimum är det ytterst utmanande att ta bilarna direkt från datorn till tävlingsbanan.
”Visst är det möjligt att ersätta vindtunnlar med CFD, och det måste stallen lära sig fort. Det ger dem nya utmaningar och de måste ändra sina arbetsmetoder. Personalstrukturen kommer också att förändras, för man behöver fler CFD-experter och det traditionella jobbet som modellbyggare för vindtunnlar dör ut.”

Oikarinen tror att man kan dra nytta av det här också i utvecklingen av personbilar. Om F1 lägger tyngdpunkten på CFD skulle det ge tekniken ett stort lyft.

Vill du se mera om vindtunnlar finns det här en video från Saubers vindtunnel.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s