Är Volkswagen redo för Formula 1?

Rykten om att Volkswagen skulle komma med i Formula 1 har vi fått läsa om med (o)jämna mellanrum, men nu har ex-stallchefen och nuvarande kommentatorn Eddie Jordan på BBC kommit med ny uppgifter om det.

Dr. Wolfgang Ullrich dementerar inte ryktena om Audi i F1.

Dr. Ullrich dementerar inte ryktena om VW/Audi i F1.

VW skulle inte bygga upp ett eget stall från grunden, utan man skulle köpa upp Red Bull. Energidryckesjätten skulle ändå fortsätta som en stor samarbetspartner. Något som kanske gjort det här mer aktuellt nu är ”skilsmässan” mellan Red Bull och Renault, som lett till att det österrikiska stallet står utan leverantör av kraftenhet för 2016. Mercedes meddelade att man inte vill hjälpa, medan Ferrari kan tänka sig att göra det. Och det är troligt att man kommer överens om ett avtal. Dietrich Mateschitz, Red Bulls ägare, säger att förhandlingarna med Ferrari varit konstruktiva men ingenting är ändå klart ännu.

Även om VW tar över Red Bull har man ingen egen kraftenhet ännu. Man skulle köra med Ferrari kanske två eller tre säsonger innan man kommer med en egen. Förutom VW hör också märkena Audi, Skoda, Seat, Porsche, Lamborghini, Bugatti och Bentley till samma koncern, och flera av dom har en egen historia inom motorsport. Om VW kommer med är det troligt att det blir som Audi, som har haft framgång i DTM och Le Mans-serierna under senare år.

Tidigare har man från VW och Audis håll bestämt dementerat alla rykten om F1, men nu säger Audis motorsportchef Dr. Wolfgang Ullrich att ”det här har det spekulerats i under 20 år, det är inget nytt”. När Ullrich pressas på ämnet säger han ”inga detaljer eller kommentarer” och tillägger att ”Red Bull är ett starkt stall”. Så åtminstone dementerar man inga rykten.

Från Red Bulls håll har man också sagt att ifall man inte har en konkurrenskraftig kraftenhet 2016 kan man tänka sig att lägga ner verksamheten. Mateschitz säger att det inte ändå betyder att personalen skulle bli arbetslös utan man skulle hitta andra uppgifter för sina anställda. Vilket kanske ändå inte är helt enkelt, personalen uppgår nämligen till 1100 personer fördelade på 800 i Milton Keynes, England (Red Bull) och 300 i Faenza, Italien (Toro Rosso).

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s