Räikkönen stannar i Ferrari ännu 2016

Nu är månader av spekulationer över när Ferrari inför den avslutande halvan av säsongen 2015 meddelade att man utnyttjat optionen för Kimi Räikkönen och han fortsätter ytterligare ett år med det italienska stallet.

Scuderia förlängde kontraktet med Räikkönen.

Scuderia förlängde kontraktet med Räikkönen.

Räikkönen har blivit kritiserad under hela säsongen från olika håll p.g.a. att han inte lyckats infria de högt uppskruvade förväntningar som alltid finns på Ferraris förare. Och t.o.m. inom stallet har man antytt att man väntat sig mera av världsmästaren från 2007. Riktigt alla misslyckanden kan ändå inte skyllas på Räikkönen, och stallet verkar ha sett hans potential att ännu leverera poäng. Och man kan ju också undra om någon av (media utsedda) huvudkandidaterna som efterträdare; Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo och Nico Hülkenberg hade varit bättre alternativ. Inte nödvändigtvis.

Stallchef Maurizio Arrivabene förklarar beslutet att låta Räikkönen stanna ytterligare ett år så här:
”Vi tror att det ger ytterligare stabilitet åt stallet att förlänga Kimis kontrakt med ett år. Det har varit vår riktlinje, och vi har också beaktat det mycket goda förhållandet mellan Kimi och Seb. Från vår sida visar det här på vårt förtroende för honom, och jag tror att det förtroendet kommer att belönas.”

2014 var ett svagt år för Ferrari och det blev stora omställningar i stallet, både i ledningen men också bland personalen. Så det är säkert ett förnuftigt beslut av ledningen att lugna ner situationen och få någon slags kontinuitet genom att fortsätta med samma föraruppställning.

För Räikkönen har de senaste månaderna antagligen inte hört till de lättaste under karriären. Smeknamnet Iceman till trots måste det ha funnits en viss oro p.g.a. alla spekulationer. Men nu har han sitt på det torra för 1½ säsong framåt, och efter det tar hans karriär inom F1 antagligen slut. Då har han också hunnit fylla 37 år.

Räikkönen själv kommenterar förlängningen så här:
”Vad kan jag säga… För mig betyder ännu ett år i Ferrari att drömmen fortsätter. Scuderia är min familj, som jag alltid sagt, och det är här jag vill avsluta min karriär. Jag är mer engagerad än någonsin och jag vill tacka dem som gav mig den här möjligheten. Ett stort tack går också till mina Ferrari fans för deras oupphörliga stöd.”

Räikkönen blev tidigare i år vald till den mest populäre föraren av F1-fansen. Så ur den synvinkeln är det fint att vi får ha honom kvar ännu en säsong. Och en färgstark personlighet är han ju och en av de sista förarna som verkligen vågar säga vad han tycker och kanske inte alltid är så korrekt. Och finns det ju de som inte gillar hans något buttra uppsyn och korta svar på journalisternas frågor. Men Räikkönen har faktiskt ändrat sig och blivit mera öppen. Mognad genom tilltagande ålder och föräldraskap är saker som säkert förändrar.

Det här beskedet betyder med stor sannolikhet att Williams snart förlänger kontraktet med Bottas och den tänkta kedjereaktionen blir inte av. Om Bottas hade flyttat till Ferrari hade Williams antagligen ”tagit” Felipe Nasr från Sauber som i sin tur hade fått se sig om efter en stallkamrat till Marcus Ericsson som ju redan tidigare förlängde med det schweiziska stallet.

Nu får Räikkönen bara koncentrera sig på racingen, och jag tror faktiskt att det är en helt annan Iceman vi får se under andra halvan av säsongen 2015 jämfört med första halvan. Spa-Francorchamps där man kör nu i helgen är hans favoritbana, och av nuvarande förarna är han den som har flest segrar där; fyra stycken. Så det är bäddat för en riktigt trevlig helg för alla Räikkönen-fans.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s