F1 i Helsingfors är under planering

2018 kan vi få se Formula 1 i Helsingfors ifall vi får tro dem som jobbar med planeringen.

Ex-tävlingsföraren Robert Lappalainen och hans fru Marja-Leena ordnade ett DTM lopp i Sörnäs i Helsingfors 1995, och visade skeptikerna att det är möjligt. Evenemanget som gick under namnet Helsinki Thunder drog 250 000 åskådare. Paret blev lovade ett F1-lopp till Helsingfors av Bernie Ecclestone, men det blev ändå aldrig av. Paret skilde sig senare, men Marja-Leena har under alla år hållit kontakten med Ecclestone.

Men Lappalainen menar allvar, och under Ungerns GP i slutet av juli diskuterade man saken med Ecclestone. Och Ecclestone ska ha gett grönt ljus åt projektet, under förutsättning att alla faciliteter är i skick. Innan det kommer man inte. Om det inte lyckas för Finland och Helsingfors kommer Lappalainen att undersöka läget i grannländerna.

Den tänkta dragningen för Helsingfors F1-bana.

Den tänkta dragningen för Helsingfors F1-bana.

Banan skulle vara ca. 4.5 km. lång. Start och mål skulle ligga på Ärtholmen (Hernesaari) och gå längs stranden till Havsgatan (Merikatu) och igen längs stranden förbi Café Carousel tillbaka till Ärtholmen. Enligt Lappalainen skulle det här vara den vackraste rutten och påminna om Monaco. Men naturligtvis undersöker man också andra alternativ.

Lappalainen har också en ganska klar syn på hur finansieringen skulle ordnas. Hon menar att Helsingfors skulle få in 100 miljoner euro under evenemanget av vilka staten skulle få 20 miljoner i skatteintäkter. De behövliga faciliteterna så som depåområde, läktare och VIP-område skulle kosta kanske 30 miljoner och de pengarna kunde fås av finansiärer och sponsorer. Men att ordna loppet är inte riktigt gratis heller. De städer som arrangerar F1 betalar en årlig avgift för att få ordna. T.ex. för Budapests (Ungerns GP) del ligger den avgiften på 20 miljoner euro per år. Lappalainen menar att en del av utgifterna skulle kunna täckas med biljett- och reklamintäkter.

”Det här skulle vara en fin möjlighet för Helsingfors”, avslutar Lappalainen.

Och för egen del tycker jag att det skulle vara alldeles fantastiskt om det ordnades F1 bara 50 km hemifrån.

Källa: Iltalehti, Ilta-Sanomat

 

Annonser

2 comments on “F1 i Helsingfors är under planering

  1. Det kommer nog inte hända. Och bra är väl det då det minsta F1 behöver är fler stadslopp. Men ett riktigt race i norden vore trevligt.

    Gilla

    • Jag satsar nog inga större summor för att det blir av, men för egen del tycker jag det skulle vara roligt att få ett race ”bakom knuten”.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s