Fall från 48 meter och 254 G

Det har kommit ut uppgifter om Jules Bianchis olycka, och det visar sig att det var fruktansvärda krafter i samband med kraschen.

FIA har kommit ut med uppgifter om olyckan som gjorde att Bianchi lagat i koma sen oktober och avled i fredags. På den våta banan i Suzuka förlorade Bianchi kontrollen över bilen i en hastighet på 212 km/h. 2.61 sekunder senare kraschar han in i en traktor vid banan. Då hade hastigheten sjunkit till ca. 125 km/h, men som mest uppmättes krafter på 254 G vid kraschen. Bianchis hjälm slog mot traktorn och sen kilades bilen fast under traktorn.

Vice ordföranden för FIAs säkerhetskommission, Andy Mellor, förklarar de här krafterna i praktiken. Det är som om man släppte ner bilen från 48 meters höjd och bilen saknade de karossdelar som absorberar krockkrafterna.

Efter allvarliga olyckor brukar täckta sittbrunnar komma på tal. Så också efter Bianchis olycka. Men säkerhetskommissionens ordförande, Peter Wright, menar att en kåpa över sittbrunnen inte hade hjälpt Bianchi. Skillnaden hade varit att Bianchis hjälm hade slagit i kåpan i stället för i traktorn, men slaget mot kåpan hade varit lika förödande.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s