Ser vi Räikkönen i F1 ännu 2016?

Italienska tidningen La Gazzetta dello Sport skriver att det är högst osannolikt att Kimi Räikkönen fortsätter i Ferrari säsongen 2016. Och själv har han sagt att Ferrari troligen är hans sista stall i F1.

Räikkönen har inte varit på topp under sin andra sejour i Ferrari, och blev klart distanserad senaste säsong av Fernando Alonso och i år av Sebastian Vettel. Till en del beror det på otur, men självklart kan man inte skylla allt under två säsonger på otur.

Gazzettas nyhet kommer precis efter att Räikkönen blivit vald till den mest populäre föraren i serien i en undersökning gjord av förarnas fackförbund GPDA (Grans Prix Drivers’ Association). Så han torde ha ett ganska stort marknadsvärde för Ferrari, men det är bara en del av helheten. Ett stall som Ferrari förväntar sig ramgång av båda sina förare, och tyvärr är det bara Vettel som nu levererar toppresultat. Räikkönen har på inget vis varit dålig i år, men inte lika bra som Vettel.

Det finns tre förare som i medias spekulationer varit de främsta ersättarna. I första hans Räikkönens landsman Valtteri Bottas. Hans kontrakt med Williams går ut efter den här säsongen, men stallet har option på ytterligare ett år med honom. Enligt vissa uppgifter skulle Williams kräva $20 miljoner för att Ferrari skulle få köpa ut honom, medan Ferrari skulle vara berett att ge $4 miljoner.

Också Red Bulls Daniel Ricciardo är ett alternativ. Men Dr. Helmut Marko säger att Ricciardos kontrakt med med stallet är vattentätt, så han flyttar ingenstans.

Som tredje kandidat har vi Force Indias färska Le Mans-vinnare Nico Hülkenberg. ”Hulken” har redan under många år alltid ansetts vara ett alternativ när ett toppstall, också Ferrari, har behövt en ny förare. Men alltid har någon annan knipit platsen. Men senast nu efter segern i Le Mans har han bevisat att han är kapabel att vinna i en bra bil. Nu vet jag inte exakt hur hans nuvarande kontrakt ser ut, men när han kom till Force India inför säsongen 2014 skrev han ett ”flerårigt kontrakt”, vilket ofta brukar betyda tre år. Han skulle då ha kontrakt för 2016, men Ferrari skulle säkert kunna köpa ut honom billigare än Bottas.

Beträffande Räikkönens vara eller inte vara är allt naturligtvis öppet ännu, officiellt i alla fall, men det ser inte riktigt bra ut. Åtminstone jag hoppas att Ferrari trots allt använder sin option och förlänger med honom, så är Bottas efter det är färdig för Ferrari när Williams, med största sannolikhet, använt sitt optionsår för honom. Förutom att Räikkönen är den mest populäre föraren bland fansen, är han också en av de sista personligheterna bland förarna. Numera ska alla kommentarer vara så polerade och tillrättalagda, något som Räikkönen inte ”drabbats” av.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s