Var det kontakt mellan Räikkönen och Alonso?

Det som det kanske talats mest om i F1-kretsar efter Österrikes GP är olyckan mellan Kimi Räikkönen och Fernando Alonso och huruvida det fanns kontakt mellan bilarna som möjligen ledde till kraschen.

Det fanns alla ingredienser till allvarliga skador.

Det fanns alla ingredienser till allvarliga skador.

Enligt data från båda förarnas bilar är det sannolikt att att en kontakt har skett. Det vi vet är att Räikkönen hade problem att få fäste vid acceleration och hade hjulspinn vid flera tillfällen. Vid hjulspinn är däckgreppet också i sidled närmast obefintligt. Vilket gör att också en mycket lätt beröring kan orsaka en avkörning som den i Österrike.

Enligt en insiderkälla som finska MTV Sport talat med är det enligt den insamlade datan sannolikt att Alonsos nos rörde Räikkönens bil i ett kritiskt ögonblick. Alonso själv påstår att han körde fem till sex meter bakom Räikkönen, och Räikkönen har aldrig heller påstått att Alonso skulle ha kört på honom. Men en lätt beröring i den situationen skulle han kanske inte ens ha märkt av.

Vi kommer kanske aldrig at få veta helt säkert vad som egentligen hände eller inte hände. Den kamera som bäst hade kunnat ge klarhet i händelseförloppet är Alonsos on-board kamera. Men den var inte påslagen. Det bekräftar också tävlingsledaren Charlie Whiting till MTVs F1-expert Mika Salo. Enligt Whiting var kamerorna i nio bilar påslagna efter starten, men Alonsos var inte en av dom.

Tävlingens domare granskade incidenten efter loppet, men de hade inte heller något riktigt bra bildmaterial att granska. Ingendera fick något straff utan man gjorde bedömningen att det var en normal tävlingssituation.

Egentligen har det kanske inte så stor betydelse för oss om vi vet huruvida Alonso rörde Räikkönen eller inte. Men för Räikkönen kan det ha betydelse. Den allmänna uppfattningen är ju den att han gjorde ett stort misstag. Han har absolut inte råd med några misstag nu längre, ska han ha någon chans att få köra en Ferrari ännu 2016 måste det bli resultat och det riktigt snart. Som jag skrivit redan tidigare går tiden för Ferrari att meddela om man vill fortsätta med honom ut sista juli, och innan det körs det bara två lopp. Så i Storbritannien och Ungern måste han leverera, annars är det sannolikt att hans andra sejour i Ferrari är över, liksom troligen också hans F1-karriär.

Trots allt har Räikkönens säsong inte varit någon katastrof. Förutom två lopp som han brutit har han en andra plats och för övrigt alltid varit bland sex bästa. Resultat som hade varit mycket bra senaste år. Men Ferrari har gått enormt mycket framåt sen i fjol, och helt naturligt jämför man honom med Sebastian Vettel som är ny i stallet men ändå gjort riktigt bra ifrån sig.

Jag tror ändå att Scuderia Ferraris ledning vet vilka potential Räikkönen har, och kommer han upp i sin vanliga form tror jag att han kör tillsammans med Vettel i Ferrari säsongen 2016. Om han själv vill det.

Källa: MTV Sport

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s