Formula 1 måste bli mera riskfylld och mindre komplicerad

Så kan man summera en nuvarande förare och två tidigare förares funderingar om Formula 1 då och nu.

Lauda mitt i eldhavet på Nürburgring -76.

Lauda mitt i eldhavet på Nürburgring -76.

Kimi Räikkönen, världsmästare 2007, sade till franska Canal Plus att Formula 1 borde ”göras mera farligt” för att öka intresset. Räikkönen menar inte att han önskar att någon ska skadas, men faran är en del av sporten, och att det bara är så att den gör racingen mer spännande. Och han får medhåll av de trefaldige världsmästaren Niki Lauda, även om han är mera restriktiv och använder ordet ”riskfylld” hellre än ”farlig”. Lauda säger att Formula 1 av idag ”har för strikt kontroll, för många regler och saknar karaktärer”.

”Jag säger inte att vi ska försumma säkerheten, men om bilarna var snabbare skulle spänningen för både förare och åskådare automatiskt öka”, säger Lauda som ännu har stora och synliga ärr i ansiktet efter den krasch som 1976 höll på att ända hans liv på Nürburgring. Han önskar att startfältet igen skulle bestå av ”riktiga män, inte ynglingar som spelar med sina knappar på ratten”, och säger vidare att Formula 1 borde handla om ”förare med högsta körskicklighet”.

”Man kan inte vrida tillbaka klockan”, erkänner Lauda, ”men föraren bör återigen ha bilen i sitt grepp, inte som nu när han bara trycka på knappar.”

Lauda får medhåll av en annan österrikisk f.d. F1-förare, Gerhard Berger. Berger menar att i dagens läge är det svårt för åskådarna att bara ”knäppa på TVn och förstå sporten”.
”DRS zon 1, DRS zon 2 – det är alldeles för komplicerat. Vi måste ha motorsport där föraren i första hand är den avgörande faktorn, inte teknik som, i värsta fall, ingen förstår”, säger Berger.

 

Annonser

2 comments on “Formula 1 måste bli mera riskfylld och mindre komplicerad

    • Själv är jag aningen tudelad här. Naturligtvis finns det alltid risker med motorsport, men jag vet inte om man ska öka på riskerna för att få F1 mer spännande.

      Men jag håller helt med om att det måste göras enklare. Enklare så tillvida att det inte ska vara så mycket teknik, men svårare att köra så de verkliga talangerna kommer fram, vilket Lauda också förespråkade.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s