Patrick Head har blivit adlad

Williams meddelar att stallets medgrundare Patrick Head har blivit adlad för sina bedrifter inom motorsporten.

Sir Patrick Head och Sir Frank Williams.

Sir Patrick Head och Sir Frank Williams.

1970 blev Patrick Head utexaminerad från University College London med en examen i Mechanical Engineering (ungefär maskinteknik). Han fick genast jobb hos chassitillverkaren Lola, och 1976 blev han kontaktad av Sir Frank Williams som ville att Head skulle leda designavdelningen inom det som 1977 blev Williams Grand Prix Engineering.

Sin första av hittills 113 GP-segrar tog stallet 1979 i Storbritanniens GP. Bilen kördes av schweizaren Clay Regazzoni.

1980 var det sen dags för Williams att vinna sort. Då vann Alan Jones förarmästerskapet och Williams konstruktörsmästerskapet i Heads skapelse. Och många fler titlar skulle det ju bli under åren; sammanlagt nio konstruktörsmästerskap och sju förarmästerskap hittills. De senaste i båda kategorierna kom 1997.

När stallchefen Frank Williams skadades svårt i en bilolycka 1986, som gjorde honom rullstolsbunden, var det Head som ledde stallet en tid. Man vann under hans ledning konstruktörsmästerskapet det året, och båda mästerskapen året efter.

31. december 2011 slutade han från F1 stallet, men fortsätter inom Williams Hybrid Power Limited.

Och nu kom ett erkännande ”för tjänster inom motorsport” och han tilldelades titeln Knight Bachelor av drottning Elizabeth II och ska  tituleras Sir. Andra som adlats inom F1-kretsar förutom han och Sir Frank Williams är bl.a. Sir Stirling Moss och Sir Jackie Stewart.

Angående utmärkelsen sade Sir Frank så här om Sir Patrick:
”Mitt namn kanske står ovanför dörren, men jag har alltid betonat att skapandet av Williams och den efterföljande framgången var mycket långt ett lagarbete. Min medgrundare Patrick Head var designgeniet som vände oss från en liten uppstickare till en titelvinnande kraft. Hans tekniska talang spelade en nyckelroll i upprättandet av Storbritannien som en ledande kraft inom global motorsport och fördelarna med detta är kännbara än i dag, både kulturellt och ekonomiskt. Denna utmärkelse är väl förtjänad för hans insats inom brittisk teknik och motorsport.”

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s