Mercedes har ännu ett rejält försprång

Ferrari kom till Canada med en del uppdateringar på kraftenheten, men fortfarande är man efter Mercedes även om skillnaden på basen av ett lopp kanske har minskat.

Kimi Räikkönen startade från tredje rutan, och länge hade han lättare att hänga sig kvar i Nico Rosbergs kölvatten än han hade att hålla jämna steg med Lewis Hamilton. Men till slut var Mercedes ändå för svåra. Ferraris fulla potential fick vi ändå inte se eftersom Sebastian Vettel startade loppet från 18. rutan. Efter en fantastisk körning kom han i mål på femte plats, men för att se vad bilen går för borde han genast från start hänga på Mercedes. Vettel körde alltså upp sig 13 placeringar, medan Räikkönen som startade trea var fjärde i mål och tappade alltså en placering. Det tar emot att medge det, men Vettel är den starkare av de två.

Orsaken till att Räikkönen tappade en plats berodde på att han spann efter första depåstoppet och Valtteri Bottas kunde ta tredje platsen som han aldrig gav ifrån sig igen. Räikkönen påstod att det kändes som om någon gasade och därför spann han. Var det något i tekniken som spelade honom ett spratt, eller var det bara ett misstag?

Också Felipe Massa gjorde ett bra lopp och körde upp sig från 15. till sjätte. Gilles Villeneuve-banan är en bana som passar Williams betydligt bättre än Monacos gatubana, och nu återstår att se om formen håller i sig.

För McLaren ser det dystert ut. Efter att man bättrat sig från lopp till lopp gjorde man en djupdykning i Canada och båda bilarna bröt. På 46. varvet meddelade Fernando Alonso ”I lost power” och körde in i depån och bröt, och 11 varv senare körde Jenson Button likaså in och bröt.

Sauber har också sackat efter även om både Marcus Ericsson och Felipe Nasr säkert gör så gott de kan med den bil de har. Inga lätta lopp de har kvar innan sommarpausen.

Lotus var riktigt vassa under lördagens tidskörning och bra körde de också under loppet. Båda kom på poäng; Pastor Maldonado var sjunde och Romain Grosjean tionde. Också de har sakta jobbat upp sig under säsongen.

Var det här loppet början på slutet för Räikkönens andra session i Ferrari? Det spekuleras ju friskt om att Bottas skulle ersätta honom 2016, och de mest vidskepliga kanske ser ett tecken i att det var just Bottas som utnyttjade Räikkönens spinn och tog tredje platsen ifrån honom. Mycket är visserligen kvar av säsongen, men Räikkönen har verkligen inte råd att länge till vara så klart efter Vettel. Visserligen kom Räikkönen i mål innan Vettel, men där skilde det bara 4 sekunder när det skilde 15 placeringar i starten.

Men inte kan jag avsluta ett blogginlägg med att skriva något negativt om Iceman. Han svarade för loppets snabbaste varv, och det gav honom en andra plats på alla tiders lista. Han är nu uppe i 42 st och passerade Alain Prost på 41. I ensam majestät har vi Michael Schumacher och dit har Räikkönen och alla andra en bra bit kvar. Schumi har 77 snabbaste varv på sitt konto.

Nästa lopp körs midsommarhelgen i Österrike.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s