Ingen risk för korruption inom FIA

Det hävdar ordförande Jean Todt, och syftar till den korruptionsskandal som nu håller på att nystas upp inom internationella fotbollsförbundet FIFA.

Ingen risk för korruption inom FIA, säger Todt.

Ingen risk för korruption inom FIA, säger Todt.

FIFA är ingen liten organisation. Dit hör inte mindre än 209 nationella förbund, enligt Wikipedia 16 fler än det finns medlemsstater i FN. Förbundet, som har sitt säte i Zürich i Schweiz, går nu igenom den största krisen sen grundandet 1904 efter att schweizisk polis gripit flera högt uppsatta tjänstemän som är misstänkta för korruption. Även dess nyss omvalda ordförande Joseph ”Sepp” Blatters förehavanden undersöks, även om han inte är gripen. Schweiziska myndigheter utreder bl.a. om det förekommit korruption vid utdelandet av värdskapet för VM-turneringarna 2018 i Ryssland och 2022 i Qatar.

FIA, som har sitt säte i Paris i Frankrike, består av 237 motorsportorganisationer från 142 länder. FIA är det styrande organet för bl.a. Formula 1 och World Rally Championship, men också många fler.

”Det finns ingen risk att FIA skulle kunna få samma problem med korruption som FIFA upplever”, säger fransmannen Todt. Och det hävdar han därför att FIA och FIFA fungerar på helt olika sätt.

FIFA logoFIFA samlar in miljardbelopp genom sponsorpengar och TV-intäkter för VM-turneringarna som ordnas var fjärde år. Det ordnas skilt för herrar, damer och ungdomar. Dessutom ordnar man VM i futsal (inomhusfotboll), strandfotboll, världs- mästerskap för klubblag och fotbollsturneringen under olympiska spelen. FIFA sköter om allt som har med det här att göra, såsom arrangemang och ekonomi.

Till skillnad från FIFA har FIA inget enskilt evenemang som inbringar stora summor. Visserligen inbringar Formula 1 över 1,5 miljarder dollar årligen från lopp över hela världen, men de kommersiella rättigheterna hör till det privata riskkapitalbolaget CVC med Bernie Ecclestone som driver verksamheten och gör avtalen. Intäkterna fördelas mellan deltagande stall och aktieägare, medan FIA övervakar evenemangen och får intäkter genom deltagaravgifter.

Så uppbyggnaden av de båda organisationerna är helt olika, men att påstå att risk för korruption inte finns är nog aningen vågat.

Källa: Reuters

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s