Överraskningar redan i Q1 av Canadas tidskörning

Sebastian Vettel och Felipe Massa föll ut redan efter Q1 efter tekniska problem, liksom också Jenson Button som inte alls körde.

Button drabbades av problem i energiåtervinningssystemet i slutet av FP3, och stallet meddelade redan i ett tidigt skede att man inte hinner få bilen klar till tidskörningen. Både Vettel och Massa klagade på att motorn saknade kraft.

Både Marcus Ericsson och Felipe Nasr i Sauber kom till Q2 men där tog det sen slut. Ericsson blev 13. och Nasr 15. och Alonso kilade in sig mellan dom. För Toro Rossos Max Verstappen och Carlos Sainz tog det också slut där. Verstappen blev 11. och Sainz 12. Men Verstappen fick redan efter Monaco och kraschen med Romain Grosjean ett fem startrutors straff och ytterligare tio rutor för att han tvingades ta sin femte motor av fyra tillåtna i bruk inför det här loppet. Så i praktiken faller han längst bak i startfältet.

Lewis Hamilton har haft en rätt ”orolig” helg som inte gott riktigt som planerat, men när det gällde var han den snabbaste av alla. Han slog Nico Rosberg med 0.3 sekunder. Samma differens som Rosberg har till Kimi Räikkönen som efter att ha blivit kritiserad av stallchef Maurizio Arrivabene för sina dåliga tidskörningar gav svar på tal och knep tredje rutan. Bredvid sig i starten får han Valtteri Bottas som efter Williams djupdykning i Monaco gjorde vad man kunde vänta sig av stallet på en snabb bana. För Räikkönens del var det första gången i år som han slog Vettel i tidskörningen. Men gärna hade det fått ske med en Vettel som hade haft bilen i skick.

Lotus var en stor överraskning med Grosjean i femte rutan och Pastor Maldonado i sjätte. När Nico Hülkenberg körde in på en sjunde plats har vi sex bilar med Mercedes kraftenhet bland de sju bästa. Sen har vi ännu en Mercedes med Sergio Perez vid spakarna på tionde plats, med Red Bulls Daniil Kvyat och Daniel Ricciardo framför på platserna åtta och nio.

Ferrari kom med uppdateringar till kraftenheten till Canada och i alla fall för Räikkönens del verkar de ha funka. Harm att Vettel hade så stora problem, det hade varit roligt att se hur Ferrari ser ut som helhet. Men vi ska hoppas att man hinner lösa problemet och Vettel kan göra ett bra lopp i morgon och stiga till poängplats.

Mercedes har en väldigt bra kraftenhet och alla stall med den gjorde en bra tidskörning. Kan man lösa Massas problem har han också mycket goda chanser att stiga högt.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s