Mosley ryter till om ekonomin i F1

Max Mosley som var FIAs ordförande 1993-2009 är oroad över hur den ekonomiska utvecklingen inom Formula 1 ser ut, och kritiserar de allt större och enligt honom absurda löner som betalas åt vissa förare.

Mosley vill se en förändring i ekonomin.

Mosley vill se en förändring i ekonomin.

Mosley talar för att det skulle införas budgettak inom F1. Hans idé är att stallen skulle få planera bilarna friare än vad läget är idag, men skulle då förbinda sig till en budget på högst 100 miljoner dollar, eller ca. 92 miljoner euro.

Inför Monacos GP offentliggjordes Lewis Hamiltons nya kontrakt med Mercedes som sträcker sig över säsongerna 2016-2018. Enligt uppgift ska han få en årslön på 50 miljoner dollar, eller bortåt 46 miljoner euro. Det här tillika som vissa stall kämpar på gränsen till konkurs.

”Det är absurt!”, säger Mosley. ”Det enda förarna bekymrar sig över är hur mycket de förtjänar jämfört med de andra. Om jag var sportens diktator skulle varje stall ha samma penningsumma och kunde då spendera mera på förarna och mindre på bilarna eller vice versa.”

Konkurrensen blir snedvriden när det finns förare i början av karriären som inte kan få en förarplats om de inte kan hämta med sig stora pengar från sponsorer. Pastor Maldonado, som visserligen är en etablerad förare redan, backas upp ekonomiskt av Venezuelas statliga oljebolag PDVSA med över 40 miljoner euro per säsong.

Inte ens Kevin Magnussen, som stod på podiet i sitt debutlopp i F1, lyckades få en förarplats för 2015, utan fick nöja sig med att bli testförare för McLaren. McLarens styrelseordförande Ron Dennis och Magnussen besökte Danmark senaste vecka i PR-syfte för att försöka få ekonomisk uppbackning för dansken.
”När stallen väljer mellan unga förare är det inte alltid deras talang som avgör”, berättade Dennis för lokala businessmän. ”Avgörande är också stödet de har från bolag och länder. Kevin kommer att lyckas med eller utan er hjälp, men det är en mycket större utmaning för honom när konkurrenterna är unga och kommer från länder med stort [ekonomiskt] stöd.”

Källa: The Telegraph

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s