Mercedes gav segern i Monaco åt Rosberg

Nico Rosberg tog sin andra seger i följd för säsongen tredje segern i följd i Monaco, och McLaren-Honda tog sina första poäng under den nya eran av samarbete.

Tredje segern i följd på hemmabanan för Rosberg.

Tredje segern i följd på hemmabanan för Rosberg.

Monacos GP var mer eller mindre ett sömnpiller, ungefär lika intressant som att se en berg-och-dal bana, tills 64. varvet då Max Verstappen körde på Romain Grosjean vid ett omkörningsförsök. Verstappen körde med full fart rakt in i skyddsvallen, men klarade sig oskadd. Man tvingades ändå ta in säkerhetsbilen för att kunna städa bort allt bråte. I det skedet körde Lewis Hamilton i en drygt 19 sekunders ledning, men man beslöt att ta in honom för däckbyte. Antagligen trodde man att han skulle hinna tillbaka framför Nico Rosberg och Sebastian Vettel, och det hade han också gjort med ett normalt stopp. Men det här stoppet räckte 4.1 sekunder, medan ett normalt på ca. 2.5 sekunder hade räckt att behålla ledningen. När säkerhetsbilen sen lämnade banan efter 70. varvet gjorde drog Rosberg ifrån och trots nya supersoft däck lyckades inte Hamilton ta sig förbi Vettel med gamla soft däck. På en normal racingbana hade Hamilton kört förbi Vettel utan större problem, men Monaco är Monaco.

Kimi Räikkönen körde i mål på samma plats. d.v.s. sjätte, som han startade loppet ifrån. Han var femte när säkerhetsbilen lämnade banan, men blev omkörd av Daniel Ricciardo som körde på honom under omkörningen men enligt domarna var det en normal racesituation.

Williams bil var en fullständig katastrof och det finns absolut ingenting positivt att säga om den. När Felipe Massa dessutom var inblandad i en kollision i början av loppet och tvingades till ett tidigt depåstopp och föll till sista man var loppet över för dom. Valtteri Bottas kom i mål som 14. och Massa strax bakom. Av de som kom i mål var det bara Manors bilar som va sämre.

Marcus Ericsson kom i mål som 13. man och stallkamraten Felipe Nasr tog två poäng åt Sauber med sin nionde plats.

Redan i ett tidigt skede av säsongen sa en representant för Honda att man satsar på att vara på poängplats när man kommer till Europa. Ännu i Spanien blev det inga poäng, men i Monaco blev det hela fyra stycken genom Jenson Button som kom till målflaggan som åttonde man. Redan för några veckor sen trodde både Button och Fernando Alonso att Monacos GP kunde ge poäng. Och flera poäng kunde det ha blivit, men Alonso tvingades avbryta p.g.a. tekniska problem från nionde plats på 44. varvet.

Red Bull tog 22. värdefulla poäng genom Daniil Kvyats fjärde och Daniel Ricciardos femte platser och knappar in på försprånget till Williams som trots uteblivna poäng idag ligger på en rätt betryggande tredje plats.

Om två veckor har karavanen dragit vidare till Canada, och den banan ska passa åtminstone Williams mycket bättre. Men innan det har man en hel del att diskutera inom Mercedes, och reda ut det ”geniala” draget att ta in Hamilton för ett däckbyte som misslyckades. Det kostade stallet tre poäng, fast man har ju en så stor ledning att det egentligen inte har någon betydelse. Men för Hamilton kostade misslyckandet ännu mer. Skillnaden är nu 10 poäng mellan honom och Rosberg, men hade de kommit i mål i den ordningen de körde innan depåstoppet hade skillnaden varit 27 poäng. Så diskussionerna kommer att gå heta under kvällen i Monaco, och antagligen ännu efter det.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s