Grattis till 65-åringen!

Motorsportserien Formula 1 fyller 65 år idag och har således kommit upp i pensionsålder.

Nino Farina under debutsäsongen 1950.

Nino Farina under debutsäsongen 1950.

Den 13. maj 1950 kördes det första F1 loppet, kallat Race #1, som räknas som ett VM-lopp. Och det skedde på banan i Silverstone i Storbritannien. Italienaren Giuseppe ”Nino” Farina i Alfa Romeo startade från pole position, körde snabbaste varvet och vann loppet.

Till VM-serien hörde sju lopp under första säsongen. Fyra av loppen kördes på banor som ännu är med i kalendern. De är Monaco, Spa-Francorchamps (Belgiens GP) och Monza (Italiens GP) och så alltså Silverstone (Storbritanniens GP). Dessutom körde 15 lopp som inte hörde till VM-serien.

Världsmästare under den första säsongen blev Farina som vann debutloppet. Också tvåan Juan Manuel Fangio och trean Luigi Fagioli körde för Alfa Romeo. Alfa Romeo samlade flest poäng före Ferrari, men officiellt tävlade man inte om konstruktörstiteln förrän säsongen 1958.

Första billoppet som benämns ”Formula 1” kördes redan 29. mars 1948 i Pau i Frankrike, men då körde man inte om VM-poäng. Så 13. maj 1950 är officiellt dagen och året då Formula 1 föddes. Och trots den uppnådda pensionsåldern hoppas jag innerligt att serien ännu fortsätter länge till.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s