Vettel visade att Mercedes är inte oslagbar

Ferrari har under alla sessionerna hittills i Malaysia kunnat utmana Mercedes, så också i tidskörningen där Sebastian Vettel slog in en kil mellan Mercedesduon med sin andra plats.

Lewis Hamilton tog igen pole position och får alltså Vettel bredvid sig i första ledet. Nico Rosberg startar bakom Hamilton med Daniel Ricciardo bredvid sig. Åtminstone i vått före verkar Red Bull med Renault som kraftkälla fungera tillfredsställande. Det har pågått ett verbalt krig mellan Red Bull och Renault under de två senaste veckorna efter Australiens GP p.g.a. stallet anser att Renault inte klarat av att leverera en konkurrenskraftig kraftenhet. Men efter regnet som sköt fram Q3 såg vi att Red Bull har en bil som går rätt bra när det behövs andra egenskaper än rå kraft när Daniil Kvyat tog femte startrutan.

För Kimi Räikkönen slutade ju Australiens GP som bekant långt innan målflaggan, och inte heller tidskörningen i Malaysias GP gick hans väg. Han stannade i Q2 efter att ha presterat bara 11. bästa tiden. På banan hade Räikkönen Marcus Ericsson framför sig och Hamilton och ett par andra bakom sig och hamnade i ”påsen” utan bra möjligheter att ordna utrymme åt sig för ett ytterligare försök när det redan regnade på delar av banan. Han borde helt enkelt ha åkt ut på banan tidigare, vilket han själv sa i intervjun efter körningen. Så en taktisk miss som man såg att grämer honom enormt, inte minst med tanke på att han har en bra bil vilket Vettel bevisade med sin andra plats och bara 0.074 sekunder efter tiden som berättigade till pole position.

Också för Valtteri Bottas har säsongen börjat skralt. I Australien kom han inte alls till starten i loppet efter ryggskadan i tidskörningen, och här fick han nöja sig med nionde startrutan. Bilen har verkat ”orolig” på banan hela helgen och om det gäller bara just den här banan eller om det är ett allmänt problem för Williams återstår att se.

Ericsson kom för första gången i karriären till Q3 och gjorde väl ifrån sig. Tionde startrutan blev saldot. Han har alltså Bottas framför sig och Räikkönen bakom sig på startlistan. Bäddat för landskamp alltså. Som jag skrev tidigare hamnade Räikkönen i ”påse” bakom Ericsson, men det ska Ericsson inte belastas för. Han gjorde det som förväntades av honom, något som varje förare bör göra.

Manor körde sina första meter med nya bilen och lade beslag på de sista platserna vilket ju också var väntat. Will Stevens körde inte alls under tidskörningen och Roberto Merhi svarade för en tid just utanför 107%, men båda torde få komma med till start. Båda har på träningarna kört tider som varit procentuellt ungefär lika långt efter bästa tiden.

Det är bara Manor som är sämre än McLaren. Jenson Button startar från 17. rutan och Fernando Alonso från 18. Honda har en lång väg att gå innan man har en kraftenhet som kan föra Alonso och Button upp till poängplatser, för att inte tala om podiumplatser. Men man jobbar hårt och räknar med att vara på poäng mot slutet av säsongen.

Det utlovas åska och regn till söndag eftermiddag i Kuala Lumpur så vad som helst kan hända i morgon, i synnerhet med flera ganska oerfarna förare i startfältet.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s