Rätt man på rätt plats

Det är ett ganska slitet uttryck, men passar bra på Maurizio Arrivabene i vilken Scuderia Ferrari nu har en ledare som man länge saknat.

Arrivabene verkar kunna bli den stora ledare man behöver i Maranello.

Arrivabene verkar kunna bli den stora ledare man behöver i Maranello.

Efter en katastrofal säsong 2014 gjorde man stora organisatoriska förändringar. En av dem var att byta ut stallchef Marco Mattiacci mot Arrivabene. Mattiacci hade innehaft posten bara under ett drygt halvt år, efter att han i april ersatt Stefano Domenicali. Så dörrarna i Maranello öppnades så ofta att de säkert inte hann rosta. På gott och ont. Det blev ju inte mycket till arbetsro för personalen med ständiga byten på olika poster. Men sen fick man den man som behövdes för att vända kursen på skutan.

Och det vi sett hittills av säsongen 2015 tyder på att Ferrari har en bil som kan ta stallet till toppen av Formula 1 igen, platsen där alla förväntar sig att Ferrari ska finnas. Naturligtvis är det inte bara en mans verk. Också på många andra poster har man bytt personal, men Arrivabene är ändå den som leder stallet och har det slutliga ansvaret för det dagliga arbetet.

Arrivabene är en ledare och fadersgestalt i alla lägen. Under Australiens GP 2015 hade man problem med Kimi Räikkönens vänstra bakhjul vid båda depåstoppen som han gjorde. Vid det andra var hjulet av någon anledning inte ordentligt fast när Räikkönen släpptes iväg och han tvingades avbryta efter bara några sekunder på banan. I den situationen var frustrationen naturligtvis stor och det hade varit lätt att anklaga mekanikern som hade som uppgift att de till att hjulet satt fast. Han väntade sig säkert en utskällning efter noter när Arrivabene genast steg upp från sin stol och kom fram till honom. Men Arrivabene ville bara veta vad som hade hänt och gav efter det ett par tröstande ord åt mekanikern som även utan utskällning inte hade det så lätt i den situationen.

Nämnda lopp var också det första för Sebastian Vettel i Ferrari (och det första i ett stall som inte ägs av Red Bull). Det blev genast en plats på podiet tillsammans med Mercedes Lewis Hamilton och Nico Rosberg. Något som Arrivabene självklart gladde sig storligen år. Men sen fanns det ju en annan sida också. Räikkönen som avbröt. Efter att han kommit tillbaka till depån fanns ”pappa” Arrivabene där för att tala med honom och bad om ursäkt å stallets vägnar. Arrivabene vill hålla ihop sitt lag och han anser att det skapar splittring att fira med den som har framgång men ignorera den som misslyckas. Dessutom är Räikkönen och Vettel goda vänner också privat så det är extremt viktigt för Arrivabene att göra sitt yttersta för att den vänskapen ska bestå.

Under den korta tid som Arrivabene funnits i Maranello har han alltså visat prov på gott ledarskap. Han hade dessutom en stor press på sig efter den misslyckade säsongen stallet hade bakom sig. Dessutom kan det vara en fördel att han inte direkt haft något med sporten att göra tidigare utan kommer så att säga utifrån. Det betyder att han kan se på situationer på ett nytt sätt och inte genom de invanda system som säkert uppkommer med åren och som de som stiger uppåt i hierarkin ser som självklarheter.

Om han är den stora ledaren och fadersgestalten som inledningen av hans karriär som stallchef för Scuderia Ferrari tyder på, så har vänner av stallet med den stegrande hästen fina år att se fram emot.

 

Annonser

2 comments on “Rätt man på rätt plats

  1. Ping: Ferrari är tillbaka och Mercedes är slaget | Anders Formula1

  2. Ping: Ledarskap som inger respekt | Anders Formula1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s