van der Garde vann slaget mot Sauber

Domstolen ansåg att Giedo van der Garde hade rätt i målet mot Sauber och det betyder att man nu har tre förare med bindande kontrakt som tävlingsförare.

Banco do Brasil är Saubers huvudsponsor.

Banco do Brasil är Saubers huvudsponsor.

Sauber överklagade det första beslutet som kom igår, men domstolen förkastade deras överklagan. Ännu är det oklart hur Sauber kommer att ta sig ur den här situationen. Rättsprocesserna är nödvändigtvis inte ännu över, för van der Gardes jurist kommer att åtala stallägare Peter Sauber och stallchef Monisha Kaltenborn ifall de inte har vidtagit åtgärder i enlighet med rättens beslut innan fredag morgon lokal tid. Ännu på torsdag kväll kl. 18.32 lokal tid stod Marcus Ericssons och Felipe Nasrs namn på officiella deltagarlistan. På fredag morgon kl. 10.30 kommer man ännu att mötas i rätten, och om det då kan anses att Sauber inte vidtagit åtgärder för att låta van der Garde tävla är det möjligt att Sauber tillgångar i Australien beslagtas, d.v.s. den utrustning man har i depån.

Enligt uppgift i media ska van der Garde ändå inte ha den superlicens som krävs. Naturligtvis uppfyller han kriterierna för att få en sådan eftersom han tävlade för Caterham 2013, men superlicensen ska anhållas om inför varje säsong. Normalt räcker det två veckor att få den men i speciella fall kan den fås på t.o.m. 48 timmar och van der Garde är övertygad om att han kommer att få den i tid.

Det finns mycket som är märkligt kring den här härvan. Hur är det möjligt att Sauber skött saken så klumpigt att man inte förstått att man har kontrakt med van der Garde innan man skrivit på med både Ericsson och Nasr? Sauber hade påstått i rätten att kontraktet med van der Garde upphävdes 6. februari i år, men det ansåg inte domarna. Har man anställda jurister borde de kunna en sådan sak. Dessutom är Kaltenborn jurist till utbildningen och borde kunna något om kontrakt.

Men inte heller van der Gardes agerande slutar förvåna. Vad vill han uppnå med det här? Om han får sin plats i stallet kan han väl inte tro att allt med en gång är frid och fröjd, även om han påstod för ett par dagar sen att han ”haft en god relation till stallet och fortfarande har det”. Ericsson och Nasr hämtar sponsorpengar till stallet och ekonomin är uppbyggd kring dessa sponsorer. I värsta fall raseras hela ekonomin om van der Garde kör och då är det ändå slut för honom. Dessutom har han nu ett rykte om sig som en något besvärlig arbetstagare. Stallcheferna har inte direkt stått i kö för att köpa hans tjänster tidigare, och jag ser inte att det skulle bildas kö efter det här heller. Det finns unga, duktiga och talangfulla förare som kommer från lägre serier så varför skulle någon satsa på en som fyller 30 om en månad och som inte hittills gjort något större väsen av sig. På tävlingsbanan alltså.

Om det går så att van der Garde kör den ena av Saubers bilar, vem kör den andra. Min gissning är att brasilianaren Nasr kör även om jag hoppas på svensken Ericsson. Det här därför att stallets huvudsponsor är den brasilianska banken Banco do Brasil (därifrån bilens blå-gula färg kommer och inte från svenska flaggan) och uteblivet stöd därifrån skulle betyda katastrof för Sauber.

Giedo van der Garde må ha vunnit det här slaget men kriget är så gott som förlorat.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s