Symonds ser en mästare i Bottas

Pat Symonds ser samma egenskaper i Valtteri Bottas som han sett hos flera av världsmästarna under de senaste decennierna.

Valtteri Bottas och Pat Symonds i Abu Dhabi 2013.

Valtteri Bottas och Pat Symonds under Abu Dhabis GP 2013.

Williams nuvarande tekniska chef kom med i Formula 1 redan under början av 1980-talet. Och många är de mästare han haft förmånen att jobba med under sin karriär. Den första riktigt stora föraren som Symonds jobbade med var Ayrton Senna på 80-talet. Sedan med Michael Schumacher på 90-talet och Fernando Alonso på 00-talet, i stort sett 10 år mellan varje av de här förarna. Sen hoppar vi igen ungefär 10 år framåt till Williams och Bottas. Symonds menar ändå att 10 år är en evighet inom F1, och att de egenskaper som krävs av en förare ändrar.
”Det finns många förare som är extremt snabba, men de tvivlar på sig själva ibland – och i samma minut som en sportsman tvivlar på sig själv är han besegrad. Men det som jag sett i de stora förarna jag jobbat tillsammans med ser jag också i Valtteri.”

Symonds talar också om en ”mästargen” – förmågan att vara uppmärksam och se detaljer och att ha en hög arbetsetik. Det är saker som inte kommer enkelt, men är sådant han sett hos mästare under de 30 senaste åren och nu också ser hos Bottas. Och Symonds har stora förhoppningar om att Bottas kommer att bli världsmästare en dag.

Men allt hänger ihop på något sätt. När Symonds kom till Williams sommaren 2013 var det inte mycket mer än spillrorna av det Williams som vunnit nio konstruktörsmästerskap och sju förarmästerskap i F1. Säsongen 2013 kunde Symonds inte göra så mycket eftersom den var långt kommen redan när han anlände, och den var kanske Williams sämsta någonsin. Men 2014 blev den bästa sen 2003. Jag frågade Viasat Motors Janne Blomqvist hur stor betydelse Symonds hade för Williams nytändning och enligt honom är betydelsen mycket stor. Sen ska vi givetvis inte heller glömma att stallet bytte motorleverantör från Renault till Mercedes inför säsongen 2014 vilket säkert också är av enorm betydelse. Speciellt under andra halvan av säsongen 2014 var Williams näst bästa stall efter ”omöjliga” Mercedes.

Med en förare i Bottas som har en brinnande passion och hunger efter framgång och med Felipe Massa som enligt Symonds fått en nytändning i och med ”nya” Williams ser framtiden alltså ljus ut för stallet som säkert vill visa att man inte är någon föredetting utan ett stall att räkna med i den absoluta toppstriden under många år framöver.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s