Ännu lever drömmen om F1 säsongen 2015 för Marussia

Konkurrenterna satte käppar i hjulen för Marussia, men nu kämpar man mot klockan om ett deltagande i serien.

Vi kan ännu få se Marussia/Manor säsongen 2015.

Vi kan ännu få se Marussia/Manor säsongen 2015.

Marussia deltog, som vi väl alla minns, inte i de tre sista loppen senaste säsong p.g.a. ekonomiska bekymmer. Dessutom skadades ju Jules Bianchi svårt i det fjärde sista loppet i Japan. Tre lopp är precis det antal ett stall får låta bli att köra under en säsong för att ändå behålla platsen i serien.

Deras deltagande i serien säsongen 2015 har varit osäker, trots att de enligt uppgift har betalt deltagaravgiften. Man har satt sitt hopp till att få delta med senaste säsongs bil, men på sitt möte på torsdagen satte sig Strategigruppen (Strategy Group)* emot det här. Det hade krävts att alla hade varit enhälligt bakom det här, men det var de inte. I media har det förekommit olika uppgifter om vilka som röstade vad. Till saken hör att ifall Marussia ställer upp i säsongstarten i Melbourne i mitten av mars får de pengarna som de är berättigade till på basen av sin nionde plats i konstruktörsmästerskapet 2014. Ställer de inte upp delas summan mellan de övriga stallen. Ett motiv för de mindre bemedlade stallen att rösta emot Marussias deltagande. I media har Force India utpekats som det stall som kraftigast motsatt sig ett deltagande för Marussia med gamla bilen. Tillika ryktas det om stora ekonomiska bekymmer för just Force India som inte körde de första vintertesterna i Jerez och med största sannolikhet inte heller kör de andra testerna i Barcelona utan siktar på att komma med till de tredje och sista testerna som också körs i Barcelona. Man behöver väl inte vara något större geni för att se sambandet. Fast det var visserligen också andra än Force India som satte sig på tvären.

Men ännu är inte sista ordet sagt. Marussia, eller Manor F1 Team som de tävlar som om det blir av, har nu planer på att bygga en ny bil med säkerhetskraven för säsongen 2015. Till öppningen i Melbourne finns det inga chanser att hinna, men man har som avsikt att vara med i det tredje loppet i Kina 12. april. Som sagt får man ju missa tre lopp och behålla platsen, vilket betyder att man ännu får stå över Kina och köra i Bahrain en vecka senare, men det är deras absoluta deadline.

Teoretiskt sett är det här försöket kanske möjligt. Men hur det går i praktiken för ett stall med begränsad ekonomi och med en från redan tidigare liten personal som ytterligare reducerats genom att en del av den flyttat till andra stall ska bli riktigt intressant att se. Manor ska dock få ekonomisk uppbackning av den brittiske affärsmannen Justin King som har ett förflutet i många stora livsmedelsföretag, och nu senast var VD för J Sainsbury plc. åren 2004-2014.

* Strategy Group består av de sex bäst placerade stallen och en del andra representanter, bl.a. från FIA.

 

Annonser

One comment on “Ännu lever drömmen om F1 säsongen 2015 för Marussia

  1. Ping: Manors räddare har trätt fram | Anders Formula1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s