Räikkönen snabbaste man under första testsessionen

De tre snabbaste tiderna under de fyra testdagarna i Jerez sattes med Ferrarimotor. Men ska jag sätta mina pengar på något stall/motor blir det ändå Mercedes som körde flest varv och satsade mera på att testa stabiliteten framom farten, vilken man säkert inte visade allt av.

Scuderia Ferrari gjorde en dålig säsong 2014, vilket Sauber som köper motorerna från Maranello också gjorde. Så ur den synvinkeln är det riktigt roligt att båda stallen lyckades. Det är säkert lite överdrivet att påstå att Ferrari är Formula 1, men det är helt klart att sporten behöver giganter som just detta stall. Men jag påstår att sporten också behöver mindre stall som Sauber och Peter Saubers stall hör definitivt hemma i Formula 1.

Kimi Räikkönens snabbaste tid under testerna är 1:20.841 åtföljd av stallkamraten Sebastian Vettel med tiden 1:20.984. Tiderna är kanske inte riktigt jämförbara i och med att Vettel körde de två första dagarna och till en del ställde in bilen så den var mera i balans när Räikkönen tog vid. Dessutom fanns det mera gummi på banan och därmed bättre grepp under de två sista dagarna jämfört med de två första. Saubers nykomling Felipe Nasr var tredje och stallkamraten Marcus Ericsson femte, bara knappt slagen av Mercedes Nico Rosberg.

Det som i det här skedet ändå har större betydelse än varvtiderna är antal körda varv och kilometer. Där har vi Mercedes som överlägsen etta med 516 varv och 2285 km. Sauber med Ferrarimotor är andra bäst och deras motsvarande siffror är 381 och 1687. De samlar ju därmed data åt Ferrari också. Men Mercedes har all anledning att hålla ett öga på Ferrari, vilket Niki Lauda också medger. Enligt honom kan Ferrari vara deras huvudmotståndare säsongen 2015. Williams låg i mellanskiktet under testerna, men de visade säkert inte heller sin fulla potential.

Hondas nya era inom Formula 1 började inte på bästa sätt. Under de två första dagarna fick McLaren-Honda ihop sex varv (ca. 27 km) under vardera dagen. Men en del problem kunde man lösa och till slut hade man kört 79 varv och 350 km. Red Bull var näst sämsta stall i den här kategorin och körde ändå mer än dubbelt upp jämfört med McLaren. Men Honda är ju en gammal räv inom F1 och kunskap finns, så vi ska inte ännu i det här skedet räkna ut dem.

Nästa testsession börjar om drygt två veckor och körs i Barcelona 19 – 22 februari.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s