Motorer på över 1000 hk kan bli verklighet

Det här är något som man diskuterat i god anda, men sannolikt blir det inga förändringar förrän tidigast 2017.

Williams FW11B 1987 *

Williams FW11B 1987 *

Tanken bakom den här ökningen är att få F1 mera spektakulärt, så som det var för några årtionden sedan då man använde så här kraftiga motorer. Man vill att F1-bilar ska bli svårare att köra och därmed göra sporten mera spektakulär.

Man tror att det här ska gå att göra med ganska enkla metoder utan att konstruera om de nuvarande V6:orna alltför mycket vilket skulle öka kostnaderna avsevärt. Man tror att med en ökning av bränsleflödet, höjning av varvtalet, mindre justeringar på konstruktionen och en höjning av den maximala bränsleförbrukningen över 100 kg skulle ge de nuvarande motorerna över 1000 hk.

Det har också diskuterat hur man ytterligare kunde sänka kostnaderna för att underlätta för de mindre stallen att delta i F1. Ett förslag har varit att standardisera olika komponenter i kraftenheten (där själva motorn bara är en komponent) som t.ex. energiåtervinningssystemet ERS. Om alla stall köpte det från en tillverkare skulle stallen spara in på utvecklingskostnader. Det här är något som Red Bulls Christian Horner föreslog efter senaste säsong.

* Williams Fw11 (1986) och den ”vässade” versionen FW11B (1987) gav förarna 1400 hk enligt Formula 1 Dictionary och ”well over 1000 bhp” i tidskörningarna enligt Wikipedia.

Källa: Autosport.com, Formula 1 Dictionary

 

Annonser

One comment on “Motorer på över 1000 hk kan bli verklighet

  1. Ping: Mercedes är redan nu nära framtidens motor | Anders Formula1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s