Motoruppdateringar tillåtna efter miss av FIA

Enligt FIAs ursprungliga planer var det tänkt att motortillverkarna inte skulle få göra ändringar på motorerna efter slutet av februari, men ett kryphål raderar tidsgränsen.

Mercedes konkurrenter Ferrari och Renault har lobbat hårt för att man inte skulle frysa utvecklingen av motorerna, medan Mercedes av naturliga skäl vill att man håller fast vid de ursprungliga planerna. Men Ferraris tekniska direktör James Allison hittade kryphålet. I FIAs reglement står det inte någonstans inskrivet något datum efter vilket man inte får göra ändringar. Trots att det enligt reglementets anda heter att man efter säsongstarten inte får göra utvecklingsarbete. Men det som inte är inskrivet kan heller inte gälla.

Det är ett ganska invecklat system för hur mycket man får ändra på motorn, eller egentligen kraftenheten som innehåller hela kraftöverföringspaketet inklusive energiåtervinning. I stort sett är det ca. 48% som får bytas från senaste säsongs kraftenhet till den här säsongens, och det finns inga kryphål för det, bara för tidsgränsen. Till 2016 får 38% bytas, till 2017 30%, till 2018 23% och till 2019 och 2020 bara 5%.

För de tre motortillverkarna 2014 (Mercedes, Ferrari och Renault) gällde att inga ändringar fick göras efter 28. februari 2014. Nu slår man fast att inga ändringar får göras på den nya tillverkaren Hondas motorer efter 28. februari 2015.

Anledningen till att man infört frysning av utvecklingen fr.o.m. 2014 (och framåt som det var tänkt) är att man vill få ner kostnaderna. Man får ändå utveckla för orsaker som har att göra med ”tillförlitlighet, säkerhet och kostnadssparande”.

Källa: Autosport.com

 

Annonser

One comment on “Motoruppdateringar tillåtna efter miss av FIA

  1. Ping: FIA ger Honda vissa friheter att utveckla | Anders Formula1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s